Iranski ministar Ali Rabiei: Hrvatska je za nas jako važna država

Hrvatska gospodarska komora danas je, 27. lipnja u Westinu, organizirala Hrvatsko-iranski gospodarski forum tijekom kojeg su se odvili individualni razgovori između više od 60 predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki. Forum je organiziran prigodom posjeta iranskog izaslanstva Hrvatskoj koje predvodi ministar zadruga, rada i socijalnih poslova Islamske Republike Iran Ali Rabiei.

Predsjednik HGK Luka Burilović naglasio je važnost poticanja zajedničke suradnje u interesu gospodarstvenika. Rekao je kako postojanje obostranog interesa potvrđuje očekivani dolazak velikog iranskog gospodarskog izaslanstva u rujnu ove godine kao i niz događanja koje je Komora organizirala s iranskim gospodarstvenicima tijekom godine dana od posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Iranu.

„Prostora za suradnju ima. Od tradicionalnih sektora poput energetike, željezničke industrije, nafte i plina, brodogradnje i metalne industrije do ICT-a, farmaceutske, prehrambene, kemijske industrije, autoindustrije, turizma te prijenosa znanja. Osim toga Hrvatska može ponuditi izvrstan geostrateški položaj kao ulaz i vrata na Europsko tržište od 500 milijuna stanovnika“ rekao je Burilović u uvodnom govoru i istaknuo kako politički razvoj događanja nerijetko utječe na gospodarstvo i poslovanje zato je zadatak Komore stvoriti prilike i otvarati vrata gospodarstvenicima.

„Hrvatska je za nas jako važna država. Više od stoljeća surađujemo u industrijskom i ostalim tradicionalnim sektorima. Iranske mogućnosti za suradnju u gospodarstvu i razvoj investicija su otvorene cijelom svijetu. Nadamo se da će sada i Hrvatska koristiti naše tržište“, istaknuo je Ali Rabiei te naglasio kako trebamo otvarati nova područja suradnje, posebice tehnologije.

“Ovaj Forum je nastavak suradnje. Jučer i danas smo imali priliku vidjeti da postoji interes za jačanjem odnosa, a posebno je važno istaknuti da Forum otvara prostor suradnje malim tvrtkama”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te dodao kako razmjenom modela reformi možemo učiti jedni od drugih.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić rekao je kako je važno osnažiti gospodarsku razmjenu. Dodao je kako je Hrvatska odlična investicijska lokacija, bitna karika u energetskim pravcima za Europu, a i sposobna ponuditi inovativne proizvode i rješenja.

“Iran je tek izašao iz razdoblja sankcija. Sada se nadam suradnji između tvrtki”, rekao je zamjenik ministar gospodarstva Islamske Republike Iran Hojatollah Mirzaei i dodao kako su u Hrvatskoj već konkretno pričali s Končarom od kojeg očekuju vagone i lokomotive, kao i s Inom. Naglasio je kako ih zanima i razvoj lučkih infrastruktura.

„U ovom trenutku ne poslujemo s Iranom, trenutno pripremamo teren za kvalitetan ulazak. Napravili smo bazne uvjete, a sada razgovaramo s tvrtkama“, istaknuo je direktor marketinga i prodaje Podravke Vedran Kelek te dodao kako u Podravki žele definirati asortiman za iransko tržište s obzirom da je tržište dugo vremena bilo zatvoreno stoga je jako razvijena domaća prehrambena industrija.

Facebook Komentari