Haag: Nizozemska djelomično odgovorna za smrt oko 300 muslimana koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici

Sud u Hagu utvrdio je u drugostupanjskoj presudi u utorak da je Nizozemska djelomično odgovorna za smrt oko 300 muslimana koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici.

Odluka Haškog žalbenog suda podupire odluku iz 2014. godine da su nizozemski mirovnjaci trebali znati da će muškarci koji su tražili utočište u njihovoj bazi u Potočarima biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ukoliko ih se natjera da napuste bazu, kao što je i bilo.

U prvostupanjskoj presudi sud je presudio djelomično u korist žrtava i to na način da je Vlada Nizozemske odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u srpnju 1995, u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici.

“Žrtve su podijeljene u tri kategorije: one koje su bile unutar UN-ove baze, one koje su se nalazile oko baze i muškarce koji su se uputili prema šumama. Vlada Nizozemska je proglašena odgovornom za smrt samo onih osoba koje su se za vrijeme pada Srebrenice zatekle unutar UN-ove baze, ali ne i za muškarce koji su se nalazili oko baze, kao ni za one koji su put od sigurne smrti pokušali naći u šumama uputivši se na ono što će kasnije postati poznato kao Marš smrti”, navodi se u priopćenju, prenosi N1.

Preživjeli prvostupanjsku odluku nizozemskog suda smatraju neprihvatljivom i ponižavajućom.

Facebook Komentari