26. obljetnica početka otpora srpskom agresoru obilježena u Glini

Župan Ivo Žinić je, kao izaslanik pokrovitelja, predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, u ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine, u Hrvatskom domu u Glini sudjelovao u svečanom programu obilježavanja 26. obljetnice početka otpora srpskom agresoru.

Skupu je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na obilježavanju ovog događaja, koji zapravo predstavlja početak otvorenog rata na Banovini i u Hrvatskoj, okupilo se mnoštvo osoba iz političkog života Hrvatske, Županije, Grada i institucija izvršne vlasti te članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, branitelja – vojnika i policajaca te građana.

I ove godine u Glinu su došli brojni pripadnici specijalne policije, zatočenici srpskih logora te članovi obitelji poginulih i umrlih branitelja. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio je župan Ivo Žinić, nazočni su bili i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova – dr. Josip Mihaljević, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević sa suradnicima, biskup Vlado Košić sa svećenicima župa Glina, Viduševca i Bučica kao i mnogi drugi.
Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Tomislava Roma na župnom groblju u Viduševcu.

Molitvu je, uz nazočnost obitelji pok. Tomislava, gradonačelnika sa suradnicima, MUP-a, izaslanika Pokrovitelja, članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, sportaša i mještana Viduševca, predvodio vlč. Marijan Štingl.

Svečanost je nastavljena polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu„Suza“ u Glini. U župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka sv. misu služio je biskup sisački mons. Vlado Košić sa svećenicima Ivicom Mađer, Marijanom Štingl i Ivanom Petrović. Mons. košić se u propovijedi sjetio prvih dana rata na Banovini koje je i sam proživio kao župnik u Hrastovici.

U dvorani Hrvatskog doma održan je svečani program. Nakon himne i minute šutnje za sve poginule, u uvodnom je dijelu, na događaje od 26. 6. 1991. kratko podsjetila službenica PU Sisačko-moslavačke, a zatim se nazočnima obratio gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević pozdravivši sve branitelje koji su prije 26 godina branili ustavno-pravni poredak RH. Naglasio je da danas trebaju govoriti upravo branitelji, a na nositeljima vlasti je stvoriti Hrvatsku kakvu su oni sanjali.

Možda se napredak ne vidi, ali su pomaci u razvoju Gline ostvareni. U ime ministra unutarnjih poslova, nazočne je pozdravio dr. Josip Mihaljević izrazivši divljenje prema hrabrosti i zanosu branitelja da se odupru daleko nadmoćnijem neprijatelju. Naglasio je veliku žrtvu koju su podnijeli pripadnici policije kojih je poginulo 761, a nestalima se vodi još 27 policajaca. Ministar branitelja Tomo Medved prisjetio se početaka Domovinskog rata jer je i sam sudjelovao – Gline kao jednog od hrvatskih „Alama“ nakon Plitvica, Pakraca i Borovog Sela gdje je Hrvatska napadnuta po sličnom scenariju.

Hrvatska je obranjena jer su branitelji bili jedinstveni. I danas nam je potrebno zajedništvo i ujedinjenje u istom cilju i ideji za koju su ginuli branitelji – stvoriti zemlju blagostanja. U ime pokrovitelja govorio je župan Ivo Žinić koji je podsjetio na događaje od prije 26 godina. Naglasio je ogromnu ulogu pripadnika Specijalne policije, kao i veliko stradanje stanovništva Sisačko moslavačke županije. Pozvao je mlade da ostanu u Hrvatskoj. Svi govornici su posebno poštovanje izrazili obiteljima poginulih branitelja, a posebno pokojnog Tomislava.

I danas su se u Glini susreli branitelji koji su u obrani Domovine dijelili dobro i zlo, trpjeli zajedno hladnoću rova, prijetnju tišine, neizvjesnost noći, strahotu ranjavanja i smrti suboraca, manjak oružja i opreme, neimaštinu, okrutnost logora… Razgovorom i druženjem obnovili su uspomene i ublažili žar rana koje negdje duboko u sebi skrivaju – do nekog novog susreta. Kao i uvijek ostaje nam nadati se da se žrtve branitelja i stradalnika glinskog kraja u Domovinskom ratu, odgovorni na svim razinama neće sjetiti samo od godine do godine. Jer, kao što vidimo, vrijeme uporno radi protiv nas

Share This Article