Borovo bi do kraja godine moglo dobiti novog vlasnika

Predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić izuzetno je dobrom ocijenio odluku Vlade, koja je u srijedu donijela odluku na osnovi koje bi Borovo moglo započeti postupak pronalaska strateškog partnera nužnog za stabilizaciju poslovanja vukovarske tvrtke.

Vlada je izvan snage stavila odluku o načinu raspolaganja dionicama društva Borovo donesenu u rujnu 2015. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić objasnila je kako je odlukom iz rujna 2015. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) bio ovlašten da bivšim i sadašnjim radnicima, uz popust, ponudi na prodaju 50 posto dionica Borova u vlasništvu države.

No to bi značilo djelomičnu privatizaciju Borova, koja bi se provodila na temelju zakona o privatizaciji koji se više ne primjenjuje. Izmijenjena vlasnička struktura otežala bi i mogućnost pronalaska strateškog partnera koji bi bio voljan preuzeti tu tvrtku u cijelosti, uložiti svježi kapital, osigurati uspostavu dugoročne održivosti poslovanja društva i zadržati radna mjesta, naglasila je Dalić.

Pronalaženje strateškog partnera za Borovo, istaknula je, nužno je kako bi se stabilizirala proizvodnja i stvorili uvjeti za razvoj poslovanja.

– Ova je odluka Vlade preduvjet za dokapitalizaciju i normalizaciju poslovanja društva – kazao nam je u petak Kolundžić. Objasnio je kako će postupak pronalaska strateškog partnera biti pokrenut najprije pozivom gospodarskim subjektima za iskazivanje interesa. Nakon toga, u koordinaciji s CERP-om i resornim ministarstvom, prikupljat će se obvezujuće ponude.
– Očekujem da će operacionalizacija cijelog postupka krenuti početkom trećeg tromjesečja i završiti do kraja ove godine.

Strateški partner u Borovu može dobiti brendove Borova, know-how, odnosno proizvodnju s dugom tradicijom i znanjem, jer ljudi u Borovu znaju napraviti odlične cipele. Pozitivan je i pomak koji smo napravili od zatečenog stanja, dugovi su smanjeni i postoje šanse za normalan nastavak djelatnosti i profitabilnosti. Ona neće biti kao u IT sektoru, ali držim da ona može biti takva da tvrtka može normalno živjeti i poslovati – kaže Kolundžić.

Na upit hoće li Borovo uspjeti “živjeti” do ulaska strateškog partnera, s obzirom na financijske obveze, Kolundžić kaže kako je preživljavanje “svakodnevni problem”.

– Ako smo mogli preživjeti posljednje tri i pol godine, onda ćemo i ovih budućih šest mjeseci – kaže.
Vukovarski proizvođač obuće, koji ima tradiciju proizvodnje punih 85 godina (rođendan je Borovo obilježilo početkom lipnja ove godine, nap.a.), ima problema s poslovanjem, piše Glas Slavonije.

Ističe se to i u obrazloženju Vladine odluke. Vlada podsjeća kako je Borovo sklopljenom predstečajnom nagodbom u 2014. restrukturiralo obveze u iznosu od oko 160 milijuna kuna, od kojih je 32 milijuna otpisano, 31 milijun podmiren je zamjenom za imovinu, a preostali dio od 97 milijuna kuna reprogramiran na rok od tri, šest ili sedam godina.

HBOR je odobrio tvrtki kredit za provedbu restrukturiranja u iznosu od 36 milijuna kuna. U rujnu 2015., nakon počeka, počela je otplata duga vjerovnicima iz predstečajne nagodbe. “Zbog nedostatka financijskih sredstava Društvo nije bilo, niti je u mogućnosti redovito otplaćivati svoje obveze pa se učestalo događaju kratkotrajne blokade računa.

Realizacija dijela prodaje ostvaruje se isključivo kroz odobrene popuste na teret rezultata poslovanja”, navodi se u obrazloženju.

Borovo konstantno bilježi negativne financijske rezultate. U 2015. i 2016. godini iskazani su gubitci u poslovanju u iznosu od po 18 milijuna kuna. Ukupne obveze u 2016. iznose 127 milijuna kuna, od čega obaveze prema bankama i drugim financijskim institucijama iznose 85,7 milijuna kuna. Borovo zapošljava 705 radnika, od čega oko 500 u samoj proizvodnji, gdje godišnje nastaje oko 400 tisuća pari obuće. Tvrtka posjeduje i 90 svojih prodavaonica.

Share This Article