Uoči Dana državnosti položeni vijenci na Memorijalnom groblju u Vukovaru i na Ovčari

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari, počeo je program svečane promocije polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman.

Vijence je položio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić. “S trenutkom promocije započinje služba određenom broju časnika koji su završili temeljnu časničku izobrazbu.

Ovo je u isto vrijeme i izuzetno velika simbolika jer se promocija održava u gradu gdje se tijekom Domovinskoga rata dogodila velika tragedija ali i neki od najsvjetlijih trenutaka obrane i stvaranja Hrvatske. Stoga je ovo poseban dan ali i posebno mjesto”, rekao je zapovjednik.

Svih 167 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman koji će sutra biti svečano promovirani u vukovarskoj vojarni, prodefiliralo je ulicama Vukovara u mimohodu uz glazbu Simfonijskog orkestra Oružanih snaga, koji je hodao na čelu kolone.

Središnji dio Svečane promocije je sutra u vukovarkoj vojarni, kada će ovi polaznici biti promovirani. Najavljeno je da će doći predsjednica Republike i zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić i drugi uzvanici.

Share This Article