Plenković o arbitraži sa Slovenijom: Očekujem da će biti puno živahne atmosfere u medijima

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na sastanku na vrhu Europske pučke stranke i na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, a nakon jednoga od sastanak odgovarajući na novinarska pitanja o odluci o arbitraži vezano uz spor sa Slovenijom opetovao je da odluka Arbitražnoga suda za RH nije obvezujuća.

“Miro (Cerar, slovenski premijer – op.a.) i ja razgovaramo na marginama Europskog vijeća, jutros sam bio na summitu EPP-a i prezentirao sam naš jasan stav, oni znaju da će Sud odluku o arbitraži donijeti 29. lipnja, ja sam jasno prezentirao hrvatski stav, koji je poznat, utemljen na odluci Hrvatskog sabora iz 2015 godine. Izašli smo iz arbitraže i ona za nas neće biti obvezujuća”, kazao je Plenković i naglasio da je tu riječ o bilateralnom pitanju.

Upitan očekuje li neke trzavice nakon objave odluke, odvratio je: “Očekujem da će biti puno živahne atmosfere u medijima, ali mi smo dvije prijateljske zemlje. Arbitraža nije uspjela, za nas je nepovratno konatminirana, znamo koji su ludi sa slovenske strane podnijeli i ostavke – ‘case closed’, ali ostajemo otvoreni za nastavak razgovora”.

Opetovao je da je riječ o bilateralnom pitanju odgovarajući na pitanja novinara o mogućnosti da arbitražnu odluku prihvate EK i bude pritisaka vezano uz ribarstvo i slična pitanja. “Govorite o hipotetskim pitanjima, za nas je to bilateralno pitanje i samo se manji dio može odnositi na acquis. Ovo je predominantno pitanje međunarodnog prava i naša je pozicija nepromijenjena”, zaključio je Plenković, prenosi N1.

Share This Article