Kriminalističko istraživanje kodnog naziva „Drava“ – švercali 28 tona duhana u listu

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (SSKOK Zagreb) te djelatnicima Carinske uprave, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva “DRAVA”.

Kriminalističko istraživanje provedeno je na području Policijske uprave zagrebačke, ličko-senjske i karlovačke nad sedmoricom hrvatskih državljana (1986., 1993., 1983., 1992., 1995., 1989., i 1990.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Trošarinska roba, duhan, je s područja država članica Europske unije unesena na područje Republike Hrvatske izbjegavanjem mjera carinskog nadzora te dalje distribuirana na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske.

Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su osumnjičeni na područje Republike Hrvatske, u najmanje devet navrata, iz Republike Slovenije unijeli najmanje 28,86 tona duhana u listu. Time je počinjena šteta za državni proračun od najmanje 17.316.000,00 kuna, dok se sumnja kako su osumnjičeni ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 954.760,00 kuna.

Temeljem naloga nadležnog suda na nekoliko lokacija provedene su pretrage stanova, poslovnih i skladišnih prostorija gdje su pronađena ilegalna skladišta trošarinske robe, 2,5 tone duhana u listu, rezalica za duhan, vage, viljuškari i ostala oprema.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su 20. lipnja predani pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Facebook Komentari