Austrijski ministar Kurz: Muslimanske vrtiće u Beču zatvoriti, ne doprinose integraciji

Integraciji migranata i izbjeglica u austrijsko društvo ne doprinose muslimanski vrtići u Beču koji su jezično i kulturološki izolirani od ostatka austrijskog društva, a istovremeno su mnogi od njih financirani javnim novcem, javlja RTL.

U svom prvom javnom pojavljivanju nakon izjave kako treba zatvoriti mediteransku rutu za izbjeglice i potom kritike kancelara Christiana Kerna, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz rekao je kako Austrija mora jače biti angažirana na Mediteranu, ali i kako treba prestati financirati muslimanske vrtiće u Beču, koje pohađa čak 10 tisuća djece.

“Ključ integracije migranata u društvo je poznavanje njemačkog jezika, jer time konkuriraju za tržište rada, a integracija mora početi već u djetinjstvu”, rekao je Kurz.

Tome, kako kaže, ne doprinose muslimanski vrtići u Beču koji su jezično i kulturološki izolirani od ostatka austrijskog društva, a istovremeno su mnogi od njih financirani javnim novcem.

“Takve vrtiće treba ukinuti”, jasno je poručio Kurz, “ne bi smjeli postojati takvi muslimanski vrtići”. Najlakši legalni put za ostvariti taj cilj po ministru je isticanje kriterija poznavanja njemačkog jezika za odgajatelje, čime bi većina njih prestala zadovoljavati kriterije za obavljanje tog posla.

“Samo u Beču”, dodao je, “takve vrtiće pohađa 10 tisuća djece podrijetlom iz arapskog ili čečenskog područja”.

Mediteran je ključ

Po mišljenju ministra vanjskih poslova Austrija čini jako mnogo za integraciju izbjeglica, istovremeno ih je primila više nego Italija i Grčka, a raspodjela po Europi jednostavno ne funkcionira – nitko od migranata ne želi ostati u npr. Rumunjskoj, a samo Njemačka ih je primila višestruko više od nekih ostalih zemalja.

Međutim, glavni problem Kurz vidi u osiguravanju vanjskih granica EU, prije svega na Mediteranu.

“Uz civilne ratove, korupciju i ekstremno siromaštvo, afrička populacija buja i jedan je od najvećih problema za Europu. Samo u Libiji trenutno je milijun ljudi u kampovima, koji su spremni za put u Europu. Kad neki od njih uspiju, ostali se također ohrabre za taj put, a umiranje na Mediteranu se nastavlja”, zaključio je u Kurz za Kurir.

Facebook Komentari