Obersnel o gubitku Gradskog vijeća u Rijeci: Bili smo prisutni stvaranju jedne neprincipijelne koalicije u kojoj su svi bili protiv SDP-a

Gost Dnevnika u 18 sati bio je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Kako ste doživjeli današnji poraz u Gradskom vijeću, je li ovo početak kraja dominacije SDP-a u Rijeci?

“Ne znam zašto bi to bio početak kraja, ovo je sastavni dio demokracije. Podsjetit ću na Churchillovu izjavu da demokracija nije idealan sustav, ali da boljeg nemamo i to se dogodilo danas u Rijeci. Bili smo prisutni stvaranju jedne neprincipijelne koalicije u kojoj su svi bili protiv SDP-a, no na to smo navikli. Imamo u Gradskom vijeću Most s HDZ-om koji je do jučer tvrdio nikad više s HDZ-om, imamo Živi zid čiji se zastupnici ismijavaju s HDZ-om u Saboru… Svi su našli zajednički interes da se urote protiv koalicije SDP-a i mene kao gradonačelnika. Čelnike tih stranaka sam pobijedio kao gradonačelnik, neke i dva puta”.

Kako namjeravate upravljati gradom bez većine u Gradskom vijeću, očekujete li tešku kohabitaciju?

“Ne očekujem tešku kohabitaciju, ovlaštenja gradonačelnika i Gradskog vijeća su jasno razgraničena Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Ja ću nastaviti provoditi program zbog kojeg sam pobjedio i nadam se da će u Gradskom vijeću ipak prevladati odgovornost prema biračima i prema obećanjima koja su davali jer su svima bila puna usta brige o građanima Rijeke, pa se nadam da ćemo zajednički raditi na projektima vrijednim 300-tinjak milijuna eura koje smo dobili iz fondova EU-a”.

Postoji li još uvijek mogućnost da privučete neke stranke ili vijećnike i osigurate većinu?

“Ne razmišljam za sada o tome, prvi ozbiljan ispit je proračun na kraju godine, do tad ima puno vremena da vidimo koliko je čvrsta ta koalicija kojoj je jedini cilj biti protiv SDP-a. Nudili smo suradnju na programskoj osnovi, međutim u dva tjedna razgovora nismo dobili slovo na papiru na kojoj bi osnovi to bilo, interes je bio popunjavanje stolaca u Gradskom vijeću. Ovo je prvi put od ’93. da su izabrani odbori Gradskog vijeća gdje nema predstavnika SDP-ove koalicije koja je relativni pobjednik ovih izbora i osvojila je dvostruko više glasova od prve sljedeće liste”.

SDP-u se slično dogodilo jučer i u Skupštini Primorsko-goranske županije. Mislite li da je vrijeme da mijenjate nešto u stranačkoj politici?

“Ne znam ima li potrebe mijenjati stranačku politiku ili bi trebalo mijenjati izborni sustav koji omogućava ovu nestabilnost zbog koje najviše štete imaju građani. Ovo što se dogodilo u Rijeci u narednim nas danima očekuje i drugim gradovima u Hrvatskoj. U ovakvom zakonodavstvu i uz ovakva rješenja imat ćemo kontinuirane izbore koji nikome ne odgovaraju, a najmanje građanima”.

Facebook Komentari