Hrvati i Mađari potpisali memorandum o dvosmjernom plinovodu, bitnu stvar za energetsku neovisnost EU

Predstavnici hrvatske i mađarske vlade potpisali su u Budimpešti Memorandum između Hrvatske i Mađarske o opskrbi plinom putem reverzibilnog toka postojećih plinovoda.

Hrvatsko-mađarski međuvladin sporazum o suradnji u cilju jačanja sigurnosti opskrbe energijom potpisan je 2011. godine, a danas potpisanim Memorandumom se utvrđuje način ostvarivanja punog kapaciteta dvosmjernog toka plina između dvije države.

Memorandum je potpisan u okviru djelovanja Skupine za plinsku povezanost središnje i jugoistočne Europe (CESEC).

Memorandum su potpisali državni tajnik za energetiku iz mađarskog Ministarstva nacionalnog razvoja Andras Aradszki i državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, a potpisivanju su bili nazočni i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto, potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Potpisivanje Memoranduma primjer je dobrog regionalnog partnerstva koje će dovesti do jačanja energetske sigurnosti, istaknuo je tom prigodom Šefčovič. Taj je memorandum prva “prava beba” CESEC-a, kazao je.

Ocijenio je da ta inicijativa donosi vrlo konkretne rezultate posebno u plinskom biznisu. Uskoro ćemo slaviti početak rada plutajućeg LNG terminala na Krku koji je vrlo važan južni izvor za Europu, rekao je Šefčovič.

Peter Szijjarto je potpisivanje Memoranduma ocijenio izuzetno važnim za Hrvatsku, Mađarsku i srednju Europu. Po njegovom mišljenju, današnje potpisivanje pridonijet će uspostavi energetske transverzale sjever-jug koja povezuje Baltik i Jadran. Južna “noga” te transverzale sada je u zaostatku, rekao je Szijjarto, dodavši da je za njezin razvoj od ključne važnosti LNG terminal na Krku. Mađarska tom projektu daje punu potporu, rekao je objasnivši da je dvosmjerna plinska veza Mađarske prema jugu od strateške važnosti za tu zemlju.

Martina Dalić ocijenila je da potpisivanje Memoranduma doprinosi sigurnosti energetskog tržišta i jačanju prijateljskih veza Hrvatske i Mađarske. Dvosmjerni tok nije samo tehnička pretpostavka za LNG terminal nego i za uspostavu energetske unije i jačanje energetske stabilnosti cijele Europe, kazala je.

Istaknula je da je najvažniji energetski projekt u Hrvatskoj LNG terminal na Krku, koji je važan za opskrbu plinom u srednjoj Europi.

Pripreme za izgradnju LNG-a teku prema planu i prve bi količine plina iz njega trebale poteći u prvom kvartalu 2019. godine.

Szijjarto i Dalić su na novinarsko pitanje odgovorili kako danas nisu razgovarali o dioničarskim odnosima u Ini, pri čemu je Dalić rekla kako je hrvatska Vlada razumjela da je MOL spreman prodati udjel u Ini i da je donesena politička odluka o otkupu toga udjela. Taj proces je složen i ide svojim tokom, rekla je Dalić.

Hrvatski i mađarski plinovodni sustavi povezani su interkonekcijskim plinovodom od ljeta 2011. godine, kada su njime potekle prve količine plina iz Mađarske u Hrvatsku. Taj projekt realizirali su hrvatski i mađarski operatori plinskog sustava Plinacro i FGSZ Natural Gas Transmission. Međutim, stalni kapacitet spojnog plinovoda još uvijek nije operativan u oba smjera, odnosno u smjeru Hrvatska-Mađarska moguć je samo prekidivim kapacitetom.

Facebook Komentari