Stier: Arbitraža je kontaminirana i završena, za nas 29. lipnja nije nikakav ključni datum

Hrvatska ima vrlo jasan stav – arbitraža je kontaminirana i za nas je završena i za nas 29. lipnja nije nikakav ključni datum, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova u ostavci Davor Ivo Stier, koji sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Luxembourgu.

Stalni arbitražni sud u Den Haagu u ponedjeljak je priopćio da će odluku o teritorijalnom sporu između Hrvatske i Slovenije vezano uz morsku granicu objaviti 29. lipnja. Objava odluke bit će javna, trajat će od 14 do 16 sati, a samu će odluku pročitati predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaume, priopćeno je iz Stalnog arbitražnog suda u Haagu.

“Hrvatska ima vrlo jasan stav. Arbitraža je kontaminirana i za nas je završena. Odlukom Sabora. Učinili smo sve potrebne radnje prema Bečkoj konvenciji da izađemo iz tog procesa. Jasno je da je potrebno imati bilateralni dijalog sa Slovenijom za koji smo spremni. Za nas 29. lipnja nije nikakav ključni datum, već je to 2015. kad je Sabor donio odluku. Naša diploimacija je artikulirala sve argumente, u ovom periodu ne očekujemo da države članice EU kažu je li Hrvatska i Slovenija u pravu, već je to bilateralan stav”, kazao je Stier, javlja dnevnik.hr

Na pitanje koji će biti prvi hrvatski koraci ako Slovenija krene primjenjivati tu odluku, Stier je rekao da će sve službe raditi zadaće koje su u njihovoj nadležnosti: “Mi imamo važeći bilateralni sporazum koji je ratificiran sredinom 90-ih i u Hrvbatskoj i Sloveniji, a to je Sops. On je artikuliran tako da se izbjegnu bilo kakve neugdnosti za naše i slovenske građane. Moramo i dalje bilateralno raditi”.

Facebook Komentari