Plenković saborskom Odboru za vanjsku politiku i Odboru za europske poslove predstavio kandidatkinju za ministricu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, saborskom je Odboru za vanjsku politiku i Odboru za europske poslove predstavio kandidatkinju za ministricu vanjskih i europskih poslova i potpredsjednicu Vlade, Mariju Pejčinović Burić.

“S njenim imenovanjem zaokružit ćemo proces koji vodimo zadnjih nekoliko dana koji vodimo u sastavu Vlade Republike Hrvatske”, kazao je Plenković.

“Mariju Pejčinović Burić osobno poznajem 25, 6 godina, otkad smo zajedno prije dosta vremena krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske. Marija je, uz to što je ekonomistica, dakle završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, završila i program poslijediplomski na College of Europe. Govori francuski, engleski, španjolski i njemački pasivno. Kao poliglot i dužnosnica koja je veliki dio karijere posvetila vanjskim i europskim poslovima, zaslužila je i siguran sam da će svoj posao koji je važan i bitan napraviti na najbolji mogući način. Za mene kao premijera izrazio je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude i potpredsjednica Vlade, da u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u Vladi RH. Vjerujem da će ona pridonijeti realizacji programa Vlade. Smatram da će svojim političkim i diplomatskim iskustvom buduća ministrica doprinijeti da poslove rješavamo u skladu s interesima RH, međunarodnim pravom i interesima koje dijelimo”, rekao je Plenković, dodavši da očekuje da će se Pejčinović Burić odlično uklopiti u tim Vlade.

Premijer je rekao da je imenovanjem Marije Pejčinović Burić njegova Vlada jedna od Vlada koja u svom sastavu ima najviše žena.

Pejčinović Burić u svom je predstavljanju, među ostalim, istaknula da je jedna od najvažnijih odrednica rada Ministarstva vanjskih i europskih poslova – odnos s Bosnom i Hercegovinom, te da će u tom smjeru ići njezin rad, bude li izabrana za ministricu, prenosi N1.

Facebook Komentari