Drastično povećanje struje? Zbog neodgovornosti Vlade i odugovlačenja, računi bi mogli porasti za 280 kuna

Iako je najava Vlade da se od početka svibnja ove godine kilovatsat električne energije plaća sedam lipa više, što znači da bi građanima s prosječnom potrošnjom računi porasli za 115 kuna godišnje, do najavljenog poskupljenja još nije došlo.

No razlog nije nagla promjena mišljenja Vlade, već njezina nemarnost i neodgovornost. Naime, nak0n raspada koalicije HDZ-a i MOST-a, odluka je stavljena na čekanje, a u međuvremenu se svakodnevno gomilaju dugovi države prema proizvođačima s kojima je potpisan ugovor o većoj naknadi što znači da bi uskoro moglo doći do puno većeg poskupljenja od onog prvotno najavljenog.

Netom prije nego li je donesena odluka o poskupljenju raspala se koalicija HDZ-a i MOST-a, a Mostov ministar Slaven Dobrović je smijenjen.

U međuvremenu se dug prema proizvođačima gomila jer oni imaju potpisane ugovore po kojima im se mora platiti struja koju proizvedu iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca pa će zbog već sada stvorenog duga od pola milijarde kuna prema proizvođačima naknade morati biti znatno veće od 7 lipa po kilovatsatu.

“Dug je prešao pola milijarde kuna. Svaki dan nedostaje 1,2 milijuna kuna. Odluka o poskupljenju još nije donesena i ne zna se kada će biti. Prema mojim izračunima, ako poskupljenje bude 1. srpnja, više neće biti dovoljno da naknada poraste na sedam lipa, nego će morati iznositi 12 lipa u svakom kilovatsatu.

A onda će doći i novo poskupljenje od Nove godine”, rekao je Nenad Kurtović iz udruge Potrošač za 24 sata.

Facebook Komentari