Arbitražni sud objavit će odluku u slučaju razgraničenja između Hrvatske i Slovenije, evo kada

Arbitražni sud objavit će odluku u slučaju razgraničenja između Hrvatske i Slovenije 29. lipnja, neslužbeno doznaje Večernji list.

Dok Hrvatska ostaje pri stavu da su arbitraža i sporazum gotova stvar, da je arbitraža nepovratno kontaminirana nakon što je Večernji u srpnju 2015. otkrio kako su slovenski sudac Jernej Sekolec i slovenska agentica Simona Drenik ne samo nedopušteno komunicirali, već i da su planirali utjecaj na ostale arbitre te kovali planove o podmetanju dokaza te odluke Sabora o povlačenju iz postupka i sporazuma, Slovenija inzistira na tome da Zagreb mora poštovati odluku arbitraže.

Slovenija je, nakon početnog negiranja napisa o nedopuštenim radnjama, negirala postupke, da bi nakon objave snimke razgovora ekspresno opozvala S. Drenik, a Sekolec se sam povukao.

Čak je i sam Sud u prošlogodišnjoj odluci potvrdio da je bilo kršenja postupka od strane Slovenije, no da su izmjenom sudaca uklonjene dvojbe.

Podsjetimo, u razgovoru za Slovensku televiziju ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Karl Erjavec rekao je u nedjelju da se Slovenija vrlo intenzivno priprema na provođenje arbitražne presude u svom graničnom sporu s Hrvatskom te očekuje da će je “prije ili kasnije” morati prihvatiti i Hrvatska.

Facebook Komentari