Jeličić: Mamić je posljedica svega onoga što se događa u hrvatskom društvu

Bivši nogometaš i sportski komentator Joško Jeličić izjavio je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” da iznimno respektira trenerski posao i svjestan je razlike između komentiranja i trenerskog posla, nauštrb komentatorskog.

Biti trener je neusporedivo kompleksnije i teže. Trebaš poznavati puno više materije i vođenja pojedinca, vođenja momčadi, psihologije. Moraš se puno više pripremati i ulagati u sebe. Ja definitivno nisam na tom nivou u ovome trenutku, izjavio je između ostalog, piše HRT.

Govoreći o Luki Modriću “van terena i njegovom zaboravljivošću” Jelčić je kazao: Razumijem Luku, on jedini zna što je istina. Međutim, on je svojim iskazom dao povoda javnosti da sumnja u vjerodostojnost tih iskaza. Isto tako ne mislim i nisam očekivao da on bude “hrvatska savjest”, iako svi mi, pa i on, mora živjeti sa svojom savješću. Također, žao mi je što je Luka Modrić promijenio percepciju o sebi – u pola sata svjedočenja, od heroja do izdajnika. On definitivno nije bio dorastao tome zadatku. On se puno lakše nosi s presingom protivnika na terenu. U konačnici, mislim da smo mi zadnji koji bi trebali moralizirati, kaže Jeličić pitajući se – kad smo mi vidjeli da su institucije države zaštitile slabije i poštene. Zapravo, one nam šalju poruku da se ne isplati biti uzoran građanin, dodaje.

Aneksi su sastavni dijelovi svih ugovora, rekao je Jeličić odgovarajući na pitanje o odnosu nogometaša i menadžera. Ono što je problem u hrvatskom nogometu je da je opet izostao nadzor i stovrila se neproporcionalnost između uloga i zarade u korist zarade. Samim tim pojavilo se previše sumnjivaca i prevelik odljev novaca iz klupskih blagajni.

Svi nogometaši u početku svog nogometnog razvoja, ali i kroz cijelu karijeru, trebaju menadžere, ulagače. S druge strane, nije samo jedan primjer da kada se realiziraju kao igrači i zarade basnoslovne svote da pokušavaju izaći iz takvih ugovora, bez obzira bili oni moralni ili ne.

Menadžeri su ljudi koji imaju fiksnu licencu, koji su ovlašteni za posredovanje prilikom transfera igrača i on uzima postotak isključivo od kluba koji kupuje. Naravno ima i drugačijih slučajeva. U građanskim ugovorima nitko nikoga ne sili da potpiše nešto što ne želi. U trenucima kada nemaš ništa potpisao bi ugovor i sa samim vragom. To znam iz različitih iskustava. Prema tome, nije tu sve ni bijelo ni crno, dodaje i napominje da su “puni šupljina” zakoni o funkcioniranju udruga, neprofitnih organizacija, računovodstvu, sportskoj inspekciji. Na temelju takvih zakona jako dobro plivaju i zarađuju vješti ljudi.

Država u 25 godina nije pomogla hrvatski nogomet baš ni sa čim. Hrvatski nogometaš je najveći hrvatski promotor od kojeg država puni blagajnu, kaže Jeličić.

Mene USKOK nije zvao da bi se informarali o odnosu menadžera i nogometaša. Zapravo, većina nas koji smo prošli kroz sustav Dinama ili hrvatskog nogometa imali smo neke dodire ili upite ili slično, ali u tom smislu, apsolutno ne. A na pitanje je li ga USKOK kontaktirao nekim drugim povodom, kazao je da ne smiju o tome pričati svi oni koji su prošli kroz Dinamov sustav.

U ovim sada “Vatrenima” ima puno manje osobnosti, za razliku od onih prije. Ja im ne mogu zamjeriti, dodaje.

Hrvatski nogomet nije najveći problem ovoga društva. A nitko ne diže glas za puno više stvari koje su vitalne za ovu državu, izjavio je Jeličić.

Nitko ne može i ne smije osporiti uspjehe Zdravka Mamića u Dinamu – trofeje, izgradnju sportske infrastrukture, sportsku akademiju, prihode. S druge strane, ja sam mislio da će njegovo ponašanje rasti sukladno rastu Dinama. Međutim, najveći problem Zdravka Mamića je upravo njegov vlastiti ego. Jer, njegovo eksponiranje je nažalost usmjereno na krivi način. Umjesto diplomacije, on koristi ulične metode. Što se tiče njegovog utjecaja u hrvatskom nogometu, ne mislim da je on uzrok. Mamić je posljedica svega onoga što se događa u hrvatskom društvu, odnosno ne činjenja nebrige ili čak sprege između političkog i nogometnog establishmenta. Dakle, njegovo ponašanje je neprihvatljivo i njemu se to godinama tolerira. Samim tim, sustav mu je omogućio da na takav način dođe do takve moći i utjecaja, kazao je Jeličić.

U emisiji je bilo riječi i o nogometašima Ronaldu, Messiju, Šukeru i drugima.

Facebook Komentari