Prof. Koprić, stručnjak za javnu upravu: Ja sam za četiri regije u RH i područje Zagreba kao peta regija

Stručnjak za javnu upravu prof. dr. Ivan Koprić bio je gost Dnevnika N1.

Danas ste se pridružili SDP-u u Tuheljskim toplicama kako bi zajedno najavili strategiju decentralizacije. Bernardić je kazao da stranka kreće u izradu strategije decentralizacije Hrvatske, a taj će proces nazvati transformacijom lokalne samouprave. Kakva je to transformacija ako se, kako kaže, neće ništa ukidati?

Nije niti rečeno da se ništa neće ukidati. Tri su glavne komponente: decentralizacija poslova sa središnje države na regije i neke nove lokalne jedinice koje će biti veće nego ove sada. No, to ne znači da ćemo nužno na terenu nešto ukidati, jer na terenu trebaju postojati neki oblici upravljanja. Mislim da je Bernardić na to mislio. Druga komponenta je teritorijalno preoblikovanje koje zahtijeva jednu postupnost, stvaranje sustava integiranog lokalnog upravljanja. Novi gradonačelnici sada mogu po prilici kontrolirati 25 posto onog što se događa na njihovom teritoriju, a 75 posto državna tijela. Tu treba napraviti zaokret.

Ako gledamo samo tu komponentu, a to je ozbiljno reduciranje, najprije se moramo opredijeliti za poslove koje ćemo dodijeliti regijama, a to je, prije svega upravljanje javnim dobrima, poput šuma i voda.

Koliko bi Hrvatska trebala imati takvih regija?

Nisam odustao od svojih stavova, ja sam za četiri regije u RH i područje Zagreba kao peta regija. Trebamo ići u smjeru policentričnog razvoja RH, za razliku od sadašnje velike centraliziranosti.

Što bi se onda trebalo ukinuti, koliko bi trebali imati županija, regija….?

Ako bi se mene pitalo, ja sam prije 10 godina kazao da bi županije trebalo zamijeniti regijama. Jedan veliki dio županija možemo iskoristiti i za decentralizirane poslove države, ali ne onda sa županima i županijskim tijelima koja više ne bi bila potrebna.

Prekrajanje županija znači i prekrajanje političke slike Hrvatske, zar ne?

To je nešto što je nametnuta slika, jer nikada o tome nitko nije pitao građane. Naše županije, koje su na neprirodan način skrojene, nikada takve nisu postojale u povijesti. Ne vidim da će to biti neki problem, bit će problem interesne skupine. Ovaj sustav nas je doveo da smo postali najnerazvijena zemlja u Europi, mi nikada nismo sustav pokušali promijeniti i sada je vrijeme da se to popravi.

Most je počeo gurati ideju potrebe decentralizacije države, gdje se Vi tada bili?

Vi ste dovoljno mladi da se ne sijećate 2000. kada su prvi put izašle ideje o 5 regija, a tada smo radili ogromne projekte. Tada su bile samo neke druge stranke poput HSLS-a i HNS-a koje su se zalagale za promjene, a kasnije, između ostalog, i Orah. Most je tu upao kao zadnja politička opcija koja se za to zalaže.

Gdje je onda zapelo?

Ja ne znam, jedini Most je bio u poziciji da to pokrene. Ja sam ih kritizirao na početku, jer, kada je Kovačić došao za ministra uprave, prioriteti tog Ministarstva su se promijenili.

Znači li ovo i vaše političko svrstavanje uz SDP?
Ne, ja sam i Bernardiću kada me je zvao spomenuo da želim to raditi s pozicije struke, kao čovjek sam dovoljno tvrdoglav da ću se zalagati za ono što struka želi napraviti i za dobrobit građana. Ako se nekada raziđemo, ja nemam nikakvih obaveza prema SDP-u, ali i obrnuto.

Share This Article