Umro je bivši njemački kancelar Helmut Kohl, možda i najzaslužniji za priznanje Hrvatske

Umro je bivši njemački kancelar Helmut Kohl u 87. godini jutros u svojem domu u Ludwigshafenu, objavio je Bild.

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, arhitekt njemačkog ujedinjenja, bio je u ozbiljnom stanju nakon ugradnje umjetnog kuka, a godinama je bio u lošem zdravstvenom stanju i često ga se moglo vidjeti u kolicima. Naime, prije dvije godine je ležao tri tjedna u kritičnom stanju na intenzivnoj njezi nakon operacije crijeva u bolnici u Heidelbergu.

Kohl, konzervativac, bio je njemački kancelar od 1982. do 1998., što je najdulje od Drugoga svjetskog rata te je nakon Bismarcka kancelar s najdužim stažem na tom mjestu.

Pri uvođenju eura on je uspio skeptične Nijemce nagovoriti da se odreknu svoje marke.

Kod kuće ga slave kao oca njemačkog ujedinjenja za koje se izborio nakon pada Berlinskoga zida 1989., unatoč otporu partnera poput tadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher i sovjetskoga čelnika Mihaila Gorbačova.

Ipak, ugled mu je bio narušen financijskim skandalom u njegovoj stranci CDU, koji je izašao na vidjelo nakon njegova mandata.

Kohl ili, kako su ga zvali “stari gospodin”, iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima, uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera – kazao je Večernjem listu u lipnju 2015. godine bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić govoreći o sastanku u Luksemburgu koji se dogodio u noći sa 16. na 17. prosinca 1991.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je u siječnju ove godine Kohlu, među ostalim državnicima, povelju zahvalnosti zbog zasluga u stvaranju i međunarodnom priznanju Hrvatske.

Facebook Komentari