Unatoč stava EU-a o otvorenim vratima za Veliku Britaniju, Britanci su odlučili sprovesti Brexit!

Bez obzira na poziv koji je prije jednog dana Britancima uputio koordinator Europskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt kako Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske može promijeniti mišljenje i ostati u Europskoj uniji, ali ne treba očekivati da će i dalje dobijati refundaciju iz proračuna EU-a ili izuzeća iz europskih pravila, Britanci su definitivno odlučili započeti pregovore s EU-om 19. lipnja ove godine o svom izlasku, kao što su i najavili.

“Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, govorio je o otvorenim vratima. Da će Velika Britanija ako promijeni mišljenje imati otvorena vrata”, rekao je Guy Verhofstadt. “Slažem se. Međutim, kao i u Alisi u zemlji čudesa, nisu sva vrata ista. To će biti sasvim nova vrata, s novom Europom, Europom bez refundacije… sa stvarnim ovlastima i jedinstvom”, naglasio je Verhofstadt, a prenosi BBC.

Bivši liberalni premijer Kraljevine Belgije, prenosi britanski Reuters, zagovara tješnju integraciju s tim da nacionalne vladu daju više ovlasti Bruxellesu. Kao i mnogi drugi on je kritizirao britansko pravo, koje je ispregovarala nekadašnja premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Margaret Thatcher ’80-ih godina prošlog stoljeća, a koje omogućuje Londonu da dobije natrag otprilike pola svojih izdvajanja u proračun EU-a kao refundaciju. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske također uživa mnoga izuzeća iz pravila EU-a, među kojima je i ono da se nikad neće pridružiti eurozoni.

Anders Samuelsen, ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske također se oglasio vezano za eventualnu promjenu mišljenja Ujedinjenog Kraljevstva oko članstva u Europskoj Uniji. “Ako se oni predomisle i kažu da žele biti dio EU-a, Kraljevina Danska je otvorena za tu ideju”, rekao je danski ministar na tiskovnoj konferenciji. a slično je stajalište prije nekoliko dana, uz francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona, iznio i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

No, unatoč tome, Britanci su ustrajni i pregovori o Brexitu počet će 19. lipnja, kao što je bilo planirano, objavio je službeni London, dok se britanska premijerka Theresa Mary May približava političkom dogovoru o formiranju vlade nakon relativne pobjede na parlamentarnim izborima prošlog četvrtka.

Ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Brexit David Michael Davis i glavni pregovarač Europske unije Michel Bernard Barnier dogovorili su se da će pregovore početi u ponedjeljak 19. lipnja”, navodi se u zajedničkooj objavi službenog Londona i Europske komisije.

Dok europski čelnici pokazuju znakove nestrpljenja, britanska konzervativna premijerka Theresa Mary May je izjavila da se vremenski plan “neće mijenjati” i da pregovori doista počinju “idućeg tjedna”, gotovo točno godinu dana nakon povijesnog referenduma 23. lipnja 2016. godine na kojem su Britanci većinom glasova odlučili da napuštaju Europsku uniju.

Plan je da London napusti EU krajem ožujka 2019. godine, dakle nakon točno dvije godine što prođe otkako je britanska premijerka Theresa Mary May 29. ožujka ove godine službeno pokrenula proceduru izlaska.

Da bi dobila apsolutnu većinu u parlamentu, konzervativna čelnica Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa Mary May će sklopiti savez sa sjevernoirskom strankom DUP, čijih će joj deset zastupnika omogućiti da ima 326 mjesta, koliko joj treba za većinu u zastupničkom domu.

Konačni dogovor još nije utvrđen ali dvije strane su se usuglasile o više glavnih pitanja, no mogućnost dogovora s DUP-om, ultrakonzervativnom strankom iz Ulstera (Sjeverna irska), izaziva stanovitu zabrinutost jednog dijela građana Ujedinjenog Kraljevstva. Britanska premijerka Theresa Mary May i čelnica DUP-a Arlene Isabel Foster nastojat će uskladiti i svoja stajališta o Brexitu. Naime, premijerka se sve dosad zauzimala za “tvrdi” Brexit, koji uključuje napuštanje jedinstvenog tržišta, a unionistički DUP ne bi želio povratak fizičke granice s Republikom Irskom, članicom EU-a.

Ipak, visoki konzervativni dužnosnik u britanskoj Vladi koji je želio ostati anoniman rekao je danas, ne ulazeći u pojedinosti, da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a među temama o kojima je postignuta načelna suglasnost, prenose britanski mediji. (Reuters/BBC/T.Lj.)

Share This Article