Hasanbegović: Vrhunac je osobna odluka Plenkovća da sruši većinu, a Predsjedništvo je to moglo gledati tek preko malih ekrana

Zlatko Hasanbegović bio je gost u Novom danu. Kritički je govorio o potezima svog donedavnog stranačkog šefa, komentirao je odlazak Davora Ive Stiera iz Vlade, obrazovnu reformu, planovima za dalje…

Za vas je počela nova politička priča. U bivšoj stranci svjedočimo neslaganjima. Slažete li se s potezom Davora Ive Stiera?

To je potez i njegov odgovor na tu situaciju, njegov je potez drugačiji nego moj.

Vjerujete li mu da odlazi da se posveti stranci?

Nemam razloga mu ne vjerovati. On je politički tajnik stranke, nažalost iz poznatih razloga nije mogao obnašati tu dužnost, jer su se odluke donosile u drugom krugu, najužem krugu oko Plenkovića.

Ima li Plenković hrabrosti rušiti Stiera?

Gospodin Stier se našao na mjestu političkog tajnika isključivo odlukom Andreja Plenkovića i obnašat će tu dužnost sve dok Plenković želi. On je došao na tu dužnost kao najuži suradnik Plenkovića još iz Europskog parlamenta.

Odnosi među njima, međutim, promijenili su se?

Promijenile su se političke okolnosti, došlo je do onoga što nazivamo preslagivanjem, a to nije bilo podudarno s političkim stajalištima Stiera.

Koliku on potporu uživa?

To ćemo vidjeti na unutarstranačkim izborima koji se očekuju, a ja u tome više ne sudjelujem i svoju političku karijeru ću graditi na potpuno drugačiji način vezano uz novu stranku koja je u postupku osnivanja.

Najavili ste osnivanje stranke. Ima li ona već ime?

Neovisni za Hrvatsku, u samom nazivu bila su imena Brune Esih i moje ime, jedini razlog za to su bili mogući skori izbori, to je tehničke naravi zbog lakše komunikacije s biračima u svim jedinicama.

Hoće li biti prijevremenih izbora?

Mi to ne znamo. Postupak registracije je začet u trenutku tzv. preslagivanja kad nije bilo jasno postoji li većina, mi sad možemo nagađati.

Većina je tanka…

Svaka većina je većina, ova u pozadini ima isključivo trgovačke motive, to joj je slabost, ali to joj daje i jednu snagu. To će ovisiti o širim društvenim kontekstma, ali i u kontekstu samih unutarstranačkih odnosa u HDZ-u. O tim izborima ne znam ništa, mogu samo nagađati. Ono što je ključno, gospodin Stier je prije nekog vremena bio u stanovitoj unutarstranačkoj oporbi, za vrijeme Karamarka. Svi nedostaci i sve anomalije koje je on uočavao u to vrijeme sad su kulminirale u potpuno drugom kontekstu i to kad se očekivalo da će stranka krenuti u potpuno drugom smjeru. Do toga nije došlo, vrhunac razvitka je osobna odluka Plenkovća da pristupi rušenju Vladine većine i da smijeni ministre iz Mosta, o čemu su članovi Predsjedništva stranke i većina ministara u Vladi mogli gledati tek preko malih ekrana… Licemjerno je od gospodina Plenkovića govoriti da je Stier ili bilo tko drugi sam sebe isključio iz odlučivanja jer mi smo dovedeni pred svršen čin izjašanjavati se o nečemu što je već odlučeno…

Ima li Stier za cilj preuzimanje stranke?

Ja mogu samo nagađati. Svoja očekivanja od HDZ-a sam okončao izlaskom iz stranke, mogu samo prosuđivati, ali potpuno je neumjesno da iz ovog položaja seciram odnose u HDZ-u.

U kakvim ste odnosima sa Stierom?

Mi smo uvijek imali korektne odnose, mi nismo posebno bliski. Dijelimo neke zajedničke poglede na političke procese. Među nama postoje značajne politički vrijednosne razlike, ali ono što sam poštovao kod njega jest što je u politiku nastojao unijeti dimenziju svjetonazora i načela u onom trenu kad se sve svodi na čistu tehnologiju vlasti zbog vlasti i kad je lišen bilo kakvog dubljeg vrijednosnoga sadržaja.

I vi ste podržavali koaliciju s Mostom, a Stier nije bio zadovoljan što ste izbačeni iz HDZ-a i stao je na vašu stranu. Kako to komentirate?

Naši pogledi su nakon izbora bili potpuno podudarni, da jedini stvarni i strateški parner HDZ-a treba biti Most, a da ta suradnja treba imati dugoročan programski značaj. Do toga nije došlo zbog nedoraslosti i neshvaćanja potreba hrvaskog društva i za to odgovornost snose oni koji su utjecali na to, i vodstvo HDZ-a i Mosta.

Kako gledate na potez trojice bivših Mostovih ministara?

Ja ne znam sve potankosti o tim događajima. To je završni čin. Tome su prethodili razgovori između vodstva Mosta i Plenkovića, no u Predsjedništvu HDZ-a o tome se nije znalo ništa, a kao što vidimo, o tome ništa nije znao niti Stier, kao politički tajnik stranke. Licemjerna je od Plenkovića izjava da je Stier ili bilo tko drugi isključio sam sebe iz odlučivanja, jer mi smo dovedeni pred svršen čin izjašnjavati se o nečemu što je već bilo odlučeno, a sve su odluke bile donesene od strane Plenkovića.

Tomislavu Karamarku se predbacivala ta autoritativnost. Kako uspoređujete Plenkovića i Karamarka?

Ja u to vrijeme nisam bio ni član stranke, a kamoli član vodstva, pa mi nije poznata praksa gospodina Karamarka, ali mi je poznato da se o svim ključnim odlukama prethodno barem formalno odlučivalo na Predsjedništvu stranke.

Hoće li se Plenković okružiti istomišljenicima?

Zasad mu je to uspjelo.

Što očekujete, hoće li HNS-ovi ministri moći sami sudjelovati u donošenju odluka?

Ova Vlada je, na neki način, i izlaskom Stiera postala uz poneku iznimku isključivo tehnokratsko- činovnička Vlada Andreja Plenkovića i skupine koja se naziva HNS. Njezina ključna programska orijentacija je izrazito protureformska. Pod krinkom stabilnosti promiče se izrazito očuvanje društvenog statusa quo i bespredmetno je očekivati bilo kakve reformske zahvate, uključujući i ono što se naziva kurikularnom reformom i od toga neće biti ništa.

Vama se predbacivala suradnja s SDP-om…

Ovo je uistinu bio proces razotkrivanja, kako ga je on nazvao, i bilo je više nego licemjerno s njegove strane optužiti nas za bilo kakvu vezu s SDP-om, u trenutku kad je upravo on u Vladu uveo ljude izabrane na listi SDP-a i kad je u simboličkom smislu ulogu čuvara Vladine većine povjerio gospodinu Sauchi, šefu kabineta gospodina Milanovića.

Je li on računao na vaše glasove?

On nije računao na naše glsove, ni u jednom trenutku nije želio razgovor s Brunom Esih, Željkom Glasnovićem ili sa mnom. Mi nismo očekivali ništa osim da nas se s jednakim uvažavanjem tretira kao i gospodina Milorada Pupovca, koji u Saboru ima tri zastupnika.

Kako ćete se ponašati u Saboru?

Mi smo sad u ovom trenutku i kao saborski klub u načelnoj oporbi i jasno smo istaknuli svoje nezadovoljstvo načinom stvaranja saborske većine, ali i sastavom hrvatske Vlade.

Možete li zamisliti da Stier izađe iz stranke i pridruži se vama?

Ne mogu zamisliti takvu situaciju, mi nismo skupljali otpadnike iz drugih stranaka. Način na koji je pokrenut postupak osnivanja stranke bio je takav jer smo očekivali parlamentarne izbore. Stvaranje stranačke baze je pred nama, a to je kompleksan proces.

Koja je vaša funkcija u stranci?

Predsjednica je Esih, ja obnašam dužnost političkoga tajnika stranke.

Kako komentirate uspjeh koji ste ostvarili na lokalnim izborima?

Uspjeh smo ostvarili zbog vrijednosti koje smo zastupali i kao političari i saborski zastupnici. Birači su ti koji su to prepoznali. To je impresivan rezultat, pet gradskih vijećnika, HDZ je dobio 7 gradskih zastupnika, a SDP osam. To je sjajan rezulat za širenje stranačke infrastrukture u Zagrebu.

Je li moguća suradnja s Milanom Bandićem?

Takozvana velika koalicija bi bila prijevara birača i u nikakvoj velikoj koaliciji zastupnici naše stranke neće sudjelovati. Jasno smo istaknuli ključan uvjet Bandiću za početak razgovora o sastavu većine u Gradskoj skupštini, a to je ubrzana promjena imena Trga Maršala Tita.

Može li se to riješiti referendumom, koji je Bandić najavio?

To je politička izvedba Bandića. Svima je jasno da je referendum nepotreban, neobvezujući, on bi propao sigurno u postojećim okolnostima. Niti jedna ulica u Zagrebu nije nastala referendumom, za to postoji Gradska skupština.

Imate li još uvjeta za Bandića?

Ovo je simboličko pitanje, koje je više od simbolike. Ovdje se ne radi o jednom imenu, nego o prekidu s jugoslavenskim, komunističkim nasljeđem, koji je izostao u modernoj hrvatskoj državi. Mi nismo gradska organizacija HDZ-a i dosadašnja suradnja na koju je navikao putem stvaranja političko stranačkih satelita u Gradu Zagrebu u slučaju vijećnika i zastupnika Neovisnih za Hrvatsku potpuno je nemoguća. Mi smo politička stranka koja se bori za glasove i cilj joj je sudjelovati u vlasti i za razliku od političke strategije Mosta, našim biračima će u svakom trenutku biti jasno tko može, a tko ne može sudjelovati u političkom životu.

Facebook Komentari