Kako bi zadržala mlade jedna hrvatska općina daje zemljište za jednu kunu

ilustracija

Istarska općina Bale još prije 13 godina osmislila je projekt ‘Parcela za jednu kunu’, kako bi zadržala mlade obitelji i potaknula doseljavanje.

Navedena općina je s riječi prešla na djela, osmislivši projekt darivanja zemlje mladim ljudima s područja općine kako bi isti nastavili živjeti ondje. Na drugoj strani, odlična je to mjera i za poticanje doseljavanja kvalificiranog kadra, koji s obiteljima time znatno lakše mogu riješiti stambeno pitanje, donosi Glas Istre.

Projekt ‘Parcela za jednu kunu’ pokrenula je tvrtka Mon Peris, iza koje stoji rođeni Plinio Cuccurin.

Općina Bale uspješna se razvija. Od zapuštenog mjesta postala je privlačno ljetovalište i kulturno središte Istre. Iznimno je u svemu tome važna i demografska obnova.

“Općina Bale na području Grote osigurala je stotinjak parcela za gradnju obiteljskih kuća za korisnike projekta ‘Parcela za jednu kunu’. Parcele su površine od 250 do 600 četvornih metara i na njima se može graditi kuća od stotinu kvadrata, najviše na tri kata. Ugovor također osigurava da se dio objekta može iznajmljivati, odnosno koristiti za tihi obrt”, rekao ie načelnik Bala Edi Pastrovicchio za Glas Istre.

Već su tri mlade obitelji uselile u svoje nove kuće, a do danas je sklopljeno 15-ak ugovora za zemljište.

Share This Article