Pavelić o nužnosti Kurikularne reforme, političkim prebjezima, liberalnom sljubljivanju i novim ministrima

Aktualnu političku krizu, u kojoj se nestrpljivo očekuje krajnji rezultat pregovora HNS-a i HDZ-a, u Studiju 4 komentirali su glavni urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić i novinar Jasmin Klarić.

Osvrnuli se na izjavu Predraga Štromara kako novi izbori ne bi ništa promijenili.

”Neka priča se može riječi javno, ali nije tajna da se o tome i prije razgovaralo. Slično preslagivanje bilo je i za vrijeme Vlade Tomislava Karamarka. Činjenica je da se o tome razgovaralo u veljači, čak su i Mostovci javno govorili o tome”, komentirao je Neven Pavelić.

Pitanje je kakve su temelje za platformu pripremili, ustvrdio je Pavelić. Klarić je suglasno nadodao kako ćemo tek vidjeti kakva je platforma dogovorena.

”Ako netko donese pet zastupnika u većinu, onda bi u istom postotku trebali dobiti u Vladi, to je dva, a ne tri ili više”, rekao je Pavelić.
Sugovornici u Studiju 4 slažu se kako su napravljeni propusti zbog izostanaka nekih poteza.

”Recimo, Most je cijelo vrijeme zalijevao HNS ove kadrove, skoro dvije godine, netaknute, a oni su rasli i razvijali se. Bili su uglavnom u Mostovim ministarstvima, ali nije se ni HDZ trudio utjecati na situaciju”, rekao je glavni urednik portala Hrvatska danas.

Klarić je ustvrdio kako u sporazumu HDZ-a i HNS-a nije prekršena procedura već koalicijski ugovor sa SDP-om i volja birača.

”Oni koji su glasovali za Milanovića nisu mislili da će njihov glas ići za Plenkovićevu vladu. Ovo se nikad nije dogodilo u Hrvatskoj. Sad će, moguće, rasti Živi zid kao treća opcija, što ne bih rekao za Most”, komentirao je Klarić.

Zadnji politički potez

Kometinrajući Vrdoljakov politički Tweet da će izmijeniti Kurikularnu reformu iako će mu to biti zadnje u politici, Klarić je uvjeren kako se zaista radi o zadnjem političkom potezu bivšeg šefa HNS-a. ”A hoće li pokrenuti Kurikularnu reformu, to ćemo još vidjeti”, rekao je Klarić.

Moguću Plenkoviću priliku da se ‘riješi utega’ komentirao je Pavelić.

”Ispada da je HNS tražio da se makne Marića, pa sad neće. Pave Barišić ništa nije riješio u Augsburgu. Radi se o mladom sveučilištu koje ne smije počiniti grešku jer bi izgubili kredibilitet. Taj proces traje dugo pa i može značiti da se nešto važno događa”, mišljenja je Pavelić.
Osvrnuo se i na Kurikularnu reformu.

”Kurikularna reforma, ako je napravite danas i da je najbolja na svijetu, tek za određeni broj godina može polučiti rezultate. Do tada neće biti ni Plenkovića, niti Vlade. Kad dođe novi ministar, kako je vjerojatno dogovoreno, doći će nove osobe koje će provoditi tu reformu. Lome se koplja oko nečega što će možda dati rezultate za x godina, a onda će obrazovani ‘wunderkindi’ otići iz Hrvatske. Mladi se iseljavaju, za koga će raditi reformu? To nije glavno pitanje, neka su druga pitanja važnija”, upozorio je Pavelić.

Klarić je suglasan da Barišić i Kurikularna reforma nisu glavni problemi za Plenkovića. ”To je priča oko Agrokora za koju postoji malo vjerojatnosti da neće krivo krenuti. Pitanje je kako će se to odraziti na Vladu”, ustvrdio je Klarić.

Koalicije s liberalima

Koliko je izgledno da sutra znamo imena novih ministara?

”Čim prije to bolje. Nemaju vremena. Štromar je izlanuo datum 16.7. za nove izbore. Trebalo bi sve na vrat na nos napraviti ili odluka o novim izborima. Vjerojatno ćemo sve znati danas. Kušćević je ministargraditeljstva, on je dobar ministar, samozatajan. Ne vuku se repovi, svoj posao radi, a očito je da je Štromaru zapelo to ministarstvo za oko, ali ne vjerujem da će Plenković  dopustiti da Kušćević ode iz Vlade”, rekao je Pavelić.

O sporazumu HDZ-a i liberalne opcije govorio je Pavelić.

”HSLS se, primjerice, vuče cijelo vrijeme uz mali period kad nije uz HDZ. Takva liberalna opcija nije strana biračima HDZ-u. Pitanje je što HNS sa sobom donosi miraz. Taritaš je rekla da će se držati svojih principa”, rekao je Pavelić.

No, Taritaš su otvorili vrata u SDP-u.

”To je logično, pozivaju je iskusni i medijski atraktivni političari. Dobro ih je imati na lijevom spektru. Ne moraju Pusić i Taritaš ostati u HNS-u”komentirao je Pavelić.

”HSS ima biračko tijelo, blago desno i centristički orijentirano. Dogodilo se to da je Beljak prešao u suprotni tabor i kakvu podršku sada ima HSS, to je upitno. HNS je bio regionalna stranka, proizašla iz Varaždinske i Međimurske županije, to im je prirodni habitus i tamo su dobivali glasove. HDZ ide više prema centru – to je navio i Plenković. Svi su znali da on nije tipični HDZ-ovac , to mu je i Milanović rekao. Plenković je više u liberalnoj sferi, blago socijalnom raspoloženju. To nije ništa novo što se tiče Europe. Moguće su koalicije s liberalnim”, ustvrdio je glavni urednik portala Hrvatska danas.

Predviđanje o novoj Vladi dao je Pavelić.

”Dogodit će se, samo je pitanje kada. Ako se ide u izbore nove problem s Agrokorom, kad počne pucati Agrokor na najgori mogući način mogla bi pucati i nova Vlada”, zaključio je Pavelić.

Facebook Komentari