Izvanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji održavaju se izvanredni parlamentarni izbori. Prema najnovijim anketama koje su objavljene uoči glasanja, prednost britanske Konzervativne stranke nad Laburistima znatno je manja nego prije mjesec dana i varira između jedan i 12 posto.

Premijerka Theresa May je izbore raspisala kako bi ojačala legitimitet u pregovorima s Europskom unijom o izlasku Britanije iz EU.

May i lider opozicijskih Laburista Jeremy Corbyn jučer su se vratili ključnim temama izbora – Brexitu i zdravstvu, pošto je proteklih dana sigurnost dominirala kampanjom poslije dva teroristička napada, prenosi N1.

Glavna poruka premijerke na skupu u Londonu bila je usmjerena na Brexit uz obećanje da će izlazak zemlje iz EU donijeti više poslova i bolju prometnu povezanost.

Corbyn je na mitingu u Glasgowu upozorio da Nacionalni zdravstveni sistem ne može izdržati još pet godina nedovoljnih financija, manjka radnika i privatizacije.

Pored konzervativaca i laburista mjestima u parlamentu se nadaju i Zelena stranka, Liberalni demokrati, Škotska nacionalna stranka i eurofobna Stranka nezavisnosti Velike Britanije (UKIP).

Facebook Komentari