Život s Vlastom: Ljubavnica, tek druga žena ili ipak ona koja se zaista voli?

Piše: Vlasta Janton

Ljubavnica, i sama riječ ti već u startu dovoljno govori. Ljubavnica, dolazi od riječi ljubav. Ali, jesu li zaista sve ljubavnice voljene ili su tek samo kratkotrajno „sredstvo“ za uživanje?

Biti nekome ljubavnica postaješ svjesno, vrlo svjesno, mada, postoje i situacije u kojima pojma nisi imala da si druga, da postoji neka druga koja je odavno zauzela prvo mjesto u njegovom životu.

Dakle, krenimo redom. Svidio ti se muškarac, privukao te svojom pojavom, ili te jednostavno zaveo a da toga nisi niti bila svjesna. Znala si da nije slobodan, ali te to nije sprečavalo da započneš tajnu vezu s njim.

Strasti, iskre, žudnja, frcalo je na sve strane. Sastajanja jednom, dva put mjesečno uz rijetki poziv ili poruku, zasigurno se ne može svrstati u red ljubavi. S tobom se nigdje ne pojavljuje, pri slučajnom susretu kurtoazno te pozdravi i prođe, a sa svojom zakonitom nasmiješen se šeće pod ruku, zadovoljan je i sretan.

A ti i dalje misliš kako možda ipak voli tebe, samo eto, nije prilika da ti to pokaže. Ne, ne voli te. Ti si mu samo netko za kratkotrajna zadovoljstva. Za trenutni užitak, zabavu. Ne voli te, a niti ne poštuje. Možda ti priča kako je nesretan, nezadovoljan, neshvaćen, ali njegova slika koju odaje u javnosti dok se nasmijan šeće sa svojom ženom, ili naslikava po društvenim mrežama zagrljen s njom, pobija svaku njegovu tebi danu riječ. Ti si mu doista samo ljubavnica, ali ne i ljubav.

Ali, zato postoje i situacije u kojima ljubavnica zaista jest ljubav. Dogodi se izenenada, neplanirano, neočekivano. U život ti iznenada uđe netko koji ti sruši sve one priče o moralu, o društvenim normama, o poštovanju. Zaljubite se, zavolite, onako da se zapitaš da li je tako nešto uopće moguće, toliko jaka ljubav?

Svaki slobodan trenutak provodite zajedno, stotine poruka, poziva, osmijeh vam ne silazi s lica. On ti poklanja svu moguću pažnju, nježnost, ljubav. Važna si mu, to ti pokazuje u svakom trenu, a što je najbolje od svega ti itekako osjećaš tu njegovu ljubav i nježnost u očima.

Voli te, on te zaista voli. U ovom slučaju nikako mu nisi igračka, već žena koja je zauzela veliko mjesto u njegovom srcu. I tu postaješ prva žena u njegovom životu. Nikako druga.

Nećemo zatvarati oči i žmiriti, reći kako toga nema oko nas. Itekako ima. Takve ljubavi traju godinama, neki skupe hrabrost pa se i rastanu, jer su našli ono čemu su težili. Neki nikada to ne učine.

Neki žive cijeli život dvostruki život, nekima je to igra, zabava, nekima bijeg od stvarnosti, nekima nikada doživljena ljubavna priča.

Postoje ljubavnice i ljubavnice. One s kojima se zabavlja i one koje se voli. Najgore je kada ti se mažu oči, kada nisi svjesna u kakvu si klopku upala, i kako se tobom manipulira, najgore je kada ti se izmišlja stotinu i jedan razloga zašto ti se nije mogao javiti, zašto se ne možete vidjeti, zašto bla bla bla. Tu nema ljubavi, okreni se i ne vraćaj, tu nemaš što tražiti. Ti si mu kratkotrajna zabava.

Koji su to nedostaci kada si nekome ljubavnica? Ne možeš ga nazvati kada mu poželiš čuti glas, ne možeš ga vidjeti kada ga želiš zagrliti, ne možeš s njim podijeliti problem ili iznenadnu sreću koja te uhvatila baš u tom trenu, ne možeš ga poljubiti pred svima, već se skrivate u mračnoj hotelskoj sobi, ne možeš ga navečer nježno zagrliti pred spavanje, ne možeš ga s ponosom predstaviti svojim prijateljima, ne možeš s njim otići na odmor, a niti kovati planove za budućnost.

To su samo neki od nedostataka. A koje su prednosti? Nemam pojma. Ne pada mi niti jedna na pamet.

Da, zaista postoje ljubavnice i ljubavnice. One koje se vole i one koje su kratkotrajna zabava. Ali, lako je pametovati, moralizirati, osuđivati ili ne osuđivati, nekome držati prodike, sve je to lako, sve dok se to ne dogodi tebi.

A onda, onda nastane jedna sasvim druga priča. Jer srce ne bira, ljubav je slijepa. Ne želi vidjeti ono što je glava odavno shvatila.

I koliko god mi živjeli u konzervativnom društvu, društvu koje takve žene osuđuje (dok su muškarci koji to rade pravi frajeri), ja ću i dalje reći kako navijam za ljubav. Obostranu, čistu i iskrenu ljubav.

Facebook Komentari