Macan: I Vrdoljak i Plenković radili su račun bez krčmara. Ipak HNS je odlučio ostati vrijedan sebi

Cijelo poslijepodne u utorak čekao se odgovor na pitanje hoće li HNS i HDZ sjediti u istoj vladi. Za tu ideju Andrej Plenković imao je potporu stranačkog vrha. No predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon višesatne sjednice Predsjedništva stranke rekao je da stranka neće ući u hrvatsku vladu te da on podnosi ostavku na sve političke funkcije.

U mreži Prvog u kojoj su gostovali predsjednik IDS-a Boris Miletić, član SDP-a Rajko Ostojić te PR stručnjak Krešimir Macan analizirali su političku kombinatoriku i traganje za novom većinom u Saboru.

“Iznenađen nisam, očekivao sam ovo, u HNS-u ima sjajnih ljudi. Danas ćemo vidjeti kakvu Plenković ima potporu. Vidjet ćemo hoće li ministre tražiti mikroskopom”, rekao je Ostojić te dodao da je politika borba za načela i vrijednosti, a ne trgovina.

“I Vrdoljak i Plenković radili su račun bez krčmara, u strankama nisu pitali one koji odlučuju. Ipak HNS je odlučio ostati vrijedan sebi. HNS je ideološki na drugoj strani od HDZ-a”, rekao je Macan.

“Sada nijedna stranka neće podupirati Vladu ako treba ići na izbore za pet tjedana”, rekao je Macan komentirajući eventualne manje koalicije.

Boris Miletić misli da novi prijevremeni izbori neće riješiti probleme bez reformi te vjeruje da u Hrvatskoj nedostaje političke dosljednosti i vjerodostojnosti. “Gospoda s desne sfere dobro znaju koji je svjetonazor IDS-a i da nismo i nećemo koalirati s HDZ-om”.

Ostojić očekuje privlačenje nekih stranaka, naročito IDS-a, a vjeruje da će HSS, HSU i SDP sa svojim biračima biti pobjednička koalicija.

“Na nacionalnoj razini imali smo kvalitetnu suradnju sa SDP-om, no na lokalnoj razdijelili smo se autonomnom odlukom SDP-a, što nosi svoje posljedice”, odgovara na poziv SDP-a Boris Miletić.

Nakon ostavke Vrdoljaka, član stranke Goran Beus Richemberg jutros je predložio na svom Facebook profilu Anku Mrak Taritaš za novu predsjednicu HNS-a.

“Staro vodstvo je prošlost, kada se stvari razjasne sjest ćemo za stol”, rekao je Ostojić, o eventualnoj suradnji s HNS-om.

“Vrdoljak je izgubio vjerodostojnost, no novo vodstvo može biti novi vjetar u leđa, pitanje je koliko će se ovaj ishod odraziti na rejting. Ipak, pozicija HNS-a uvijek je bolja od njegova rejtinga”, rekao je Krešimir Macan.

Ima li Plenković većinu?

“Stvar je ostala nepromijenjena, ili Plenković ima većinu ili nema. Ako je ima, neka dokaže, ako je nema – novi izbori i točka, rekao je Miletić.

Facebook Komentari