‘Ostavite Teslu na miru’: u Beogradu ne žele da se Teslini ostaci drže u crkvi

Grupa aktivista u Srbiji je odlučila spriječiti pomicanje ostataka Nikole Tesle iz muzeja. Teslini ostaci se nalaze u urni koja nosi njegovo ime, u Beogradu, a grupa “Ostavite Teslu na miru”, koja se zalaže za čuvanje Teslinih ostataka u muzeju, kaže da se protivi svakom pokušaju da se Tesline ostatke pomakne u Hram svetog Save. 

Srpska je pravoslavna crkva prošloga tjedna kazala da je njegovo trenutno mjesto počinka “sramota” i da će se vršiti pritisak kako bi se ostaci pomaknuli, jer da se oni ne bi trebali nalaziti među muzejskim izlošcima, prenose vijesti.rtl.hr.

Već je i ranije bilo pokušaja da se ostaci pomaknu, pa je tako 2015. godine Crkva iskoristila fotografiju umjetnika koji su meditirali podno postolja na kojemu se nalazi urna, sugerirajući da su vršili “sotonske rituale”, što je muzej odmah demantirao rekavši da oni dobro čuvaju Tesline ostatke.

Marko Marjanović iz grupe “Ostavite Teslu na miru” je optužio crkvene vođe da pokušavaju iskoristiti Teslu kao turističku atrakciju crkve.

Facebook Komentari