Zbogom, MP3

MP3 je promijenio povijest ali njegovo je umirovljenje prošlo potpuno nezapaženo. Još 23. travnja frankfurtski Fraunhofer Institut objavio je kako odustaje od daljnjeg licenciranja patenata i softvera za MP3.

Mediji to praktički nisu ni primijetili, sve dok NPR Music u četvrtak nije objavio priču o smrti MP3-a, zajedno s izjavom direktora Fraunhoferova odjela IIS Bernharda Grilla, koji je i sam sudjelovao u razvoju MP3-a.

Grill je pojasnio da napuštaju MP3 u korist novijeg i naprednijeg formata AAC (u čijem je razvoju također sudjelovao Fraunhofer) koji je „efikasniji od MP3-a i nudi više funkcionalnosti (…) te de facto standard za preuzimanje glazbe i videa na mobitelima.“

Fraunhofer ima i posebno web odredište posvećeno povijesti MP3-a, koja je odista bila uzbudljiva. Format je nastao još osamdesetih, ali Nijemci ga nikako nisu uspjeli komercijalno iskoristiti.

Stoga su ga učinili besplatnim, a u njegovoj popularizaciji sudjelovao je i zagrebački student Tomislav Uzelac koji je kreirao AMP. Njegov je algoritam iskoristio WinAmp, koji je postao megapopularan paralelno s piratskim servisom za razmjenu glazbe Napster.

MP3 je zapravo postao popularan tek na izmaku prošlog milenija, kad su se pojavili prvi MP3 playeri. 2001. se pojavio najpopularniji od njih – iPod, koji je vratio u život tada posrnuli Apple.

Iako svi znamo iPod kao MP3 player, Apple je zapravo vrlo brzo zamijenio MP3 modernijim formatom AAC, u kojem i danas dolazi glazba s iTunesa, prenosi digitalno.hr

Facebook Komentari