VIDEO Pala kriminalna banda: Oglašavali prodaju automobila, a zatim novac prali preko Hrvatske

Foto: Europol/policja.pl

Hrvatska policija sudjelovala je u raskrinkavanju međunarodne kriminalne skupine koja je prevarila više od tisuću građana i oštetila ih za dva i pol milijuna eura, a novac je pran preko Hrvatske.

Riječ je o operaciji kodnog naziva MOTO što je finalizirana uhićenjem devet pripadnika zločinačke skupine, među kojima su bili i njihovi organizatori.

Uhapšeni su u Poljskoj, gdje su im pretražene i kuće, te ostali prostori što su ih koristili za seriju on-line prijevara.

Naime, kako se doznaje iz Europola, ova je skupina organizirano oglašavala prodaju osobnih automobila, te radnih i poljoprivrednih strojeva. Međutim, kupcima koji su im uplatili kaparu nikada vozila nisu isporučili.

Oglase su objavljivali u raznim internetskim oglasnicima u raznim državama članicama EU, a radilo se o stranicama specijaliziranima upravo za prodaju automobila i strojeva. S ilegalnim biznisom započeli su u siječnju 2015. godine, te varali kupce sve do uhićenja u ovoj akciji. Na njihove oglase nasjelo je oko tisuću ljudi.

Kako bi bili čim uvjerljiviji, odnosno kako bi njihovi oglasi izgledali poput stvarnih, čak su i kupili nekoliko manjih tvrtki. Svoje su objave linkovima povezali s njihovim stranicama, ne bi li sve izgledalo kako legalan biznis. No, u pitanju je bila obična prijevara.

Naime, nakon što bi dobili novac o zainteresiranih kupaca oprali bi ga preko svojih financijskih mula, te ga podizali na bankomatima u Poljskoj, Hrvatskoj i Češkoj. Financijske mule su primale uplate na svoje račune i prosljeđivale novac dalje kriminalnoj organizaciji, za određenu naknadu.

Poljska policija zaplijenila je različite predmete koji su potjecali od ovih kaznenih djela. Mahom se tu radilo o karticama za bankomate, automobilima, računalima i mobilnim telefonima. Osim toga, uhićenim članovima grupe oduzeto je i 350 tisuća eura.

“Akcija se nastavlja, te očekujemo uskoro nova uhićenja”, objašnjavaju iz Europola, te dodaju kako su neki od članova ove grupe bili uključeni u organizirano krijumčarenje alkohola i duhana.

U ovoj akciji što ju je koordinirao Europol uz hrvatsku i poljsku policiju sudjelovali su i istražitelji iz Švedske, Njemačke i Rumunjske.

Europolovi stručnjaci su tijekom finalnih uhićenja bili nazočni na terenu sa svojim mobilnim sjedištem kako bi olakšali razmjenu podataka i sve potrebne provjere.

Facebook Komentari