Lomovi u HNS-u: Vrdoljak će morati otići, a stranku preuzima Mrak Taritaš

Izvor: N1

Najizgledniji je scenarij da će Anka Mrak Taritaš preuzeti stranku, javlja RTL.

Nakon rezultata izbora u stožeru je vrlo napeto. HNS-ovci, svi redom, osim Vrdoljaka koji je pobjegao i nije se vratio, govore da će utorak na predsjedništvu biti jako zanimljivo jer se očekuje smjena Vrdoljaka.

I bez njega priča o HDZ-u nema šanse.

Anka Mrak Taritaš, kako se moglo pretpostaviti, preuzima stranku. To je najizgledniji scenarij, tvrdi RTL.

S Vesnom Pusić je o ovoj temi razgovarao N1.

Kasnonoćni tvit Ivana Vrdoljaka. Je li otežao Anki Mrak-Taritaš?

To su teme o kojima se uvijek razgovara nakon izbora. Ako pobijediš onda je sve pozitivno, a ako ne onda se sve interpertira i traži se što je smetalo.

Kakav je vaš dojam bio kad je to obavio?

Nisam čak niti mislila da ide u tom pravcu, ali bio je jasni stav da HNS neće u koaliciju s HDZ-om, ne zato jer bilo koga mrzi nego jer je naša uloga i misija kao stranke podrška i afirmacija građanske i pristojne Hrvatske. Tko god se tome približio, dapače. Čini mi se da su u obrnutom pravcu krenuli. Kad bi sve stanke preuzele naše vrijednosti ja bih to smatrala velikim uspjehom i voljela bih da preuzmu te stavove. Ali dok ne, onda ne.

Je li Vrdoljak skupljao ljude unutar stranke?

U kojoj mjeri je to bilo na dnevnom redu ćemo razgovarati. Ja mislim da to nikad nije bilo u pravom smislu riječi. To su teme za od utorka pa na dalje, kada ćemo o tome početi razgovarati.

Mrak-Taritaš je sazvala pressicu u petak i jasno rekla svoju poziciju. Ona je bila kandidatkinja i njezina riječ se tu broji. Ono što ona kaže je ono što će biti što se Zagreba i nje tiče. Ona je tu bila nedvosmislena. Bila je krajnje dosljedna i krajnje poštena.

Treba li Vrdoljak odgovarati i zbog poraza Štromara u Varaždinskoj županiji?

Razgovarat ćemo o tome…

Podsjetimo, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak prije neki je dan na Twitteru komentirao političku situaciju na nacionalnoj razini:

“Danas sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanja lomi se budućnost Hrvatske. I to prava, izvorna reforma bez ideologije, nošena energijom i emocijom za budućnost, a pokretana strašću ljudi koji su je stvarali. Učinit ću sve što je u mojoj moći da krene što prije makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici!”

Nemali je broj onih koji smatraju da je upravo ta Vrdoljakova objava na društvenim mrežama kumovala neuspjehu Anke Mrak Taritaš u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnicu Zagreba.

Jutarnji piše da Vrdoljak daje ostavku

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najvjerojatnije će ovih dana podnijeti ostavku na tu čelnu poziciju u stranci, potvrđuju izvori bliski šefu narodnjaka, jer nije uspio progurati svoju ideju da idu u koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini, piše Jutarnji list.

Drugi razlog su i loši rezultati HNS-a u Varaždinskoj županiji gdje je njihov kandidat Predrag Štromar izgubio vlast od bivšeg predsjednika HNS-a Radimira Čačića, a mnogi u stranci vjeruju da je Vrdoljakovo koketiranje s HDZ-om doprinijelo tom rezultatu. Isti razlozi navode se i kada je riječ o gubitku Anke Mrak Taritaš u Zagrebu, a mnogi smatraju da njegovi dogovori s HDZ-om nisu puno doprinijeli niti u izbornoj utrci u Dubrovniku, gdje je HDZ-ov Mato Franković dobio Valentina Dujmovića.

– Vrdoljak intezivno razmišlja o podnošenju ostavke – kratko je poručio njegov bliski suradnik u noći drugog kruga lokalnih izbora.

Vrdoljakova ostavka počela se tražiti još večeras kada je bivši gradonačelnik Dubrovnika i član Predsjedništva HNS-a Andro Vlahušić za Jutarnji rekao kako će zbog loših izbornih rezultata i koketiranja s HDZ-om što je doprinijelo tome, zatražiti da Vrdoljak do ponoći podnese ostavku, a u tome ga je podržala i Vesna Pusić iz stožera Anke Mrak Taritaš u Zagrebu.

Nemušto se Vrdoljak počeo izvlačiti da je priča o ulasku u Vladu s HDZ-om bila spin kako bi Anki Mrak Taritaš olakšao izbornu utakmicu, jer je, rekao je, na taj način nju pokušao udaljiti od stranačke markice. HNS-ovci su takvo objašnjenje odbacili s gnušanjem i prozvali Vrdoljaka da laže.

Vrdoljaku bliski izvori sada kažu da on intenzivno razmišlja o tome, ali ne zato što to od njega netko traži, nego iz moralnih razloga.

Kreću lomovi u HNS-u: Vlahušić uz potporu Vesne Pusić traži ostavku Vrdoljaka

Share This Article