Može li Anka Mrak Taritaš izvući gotovo nemoguće?

Izvor: N1

Lokalni izbori u dva najveća grada nikada nisu bili ovako neizvjesni i vrlo vjerojatno nikada nisu bili toliko u sjeni politike na nacionalnoj razini. Može li u Zagrebu Anka Mrak Taritaš izvući gotovo nemoguće i s čela grada skinuti Milana Bandića?

Ankete kažu ne može, a ne pomaže ni predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak koji, prema vlastitom priznanju, umjesto tableta za spavanje tvita i tako šteti vlastitoj kandidatkinji u borbi za Zagreb, a sve zbog nove političke romanse s HDZ-om.

Uoči drugog kruga lokalnih izbora Milan Bandić prema anketama bježi svojoj konkurentici Anki Mrak Taritaš za dva, odnosno za osam posto – ovisno o anketarima. Zadnji dan kampanje dočekao je tako uz svoju uobičajenu tvrdnju da u kampanji nije nikad.

“Ne znam ja sunce što je zadnji dan kampanje. Čovjek koji 365 dana radi 16 sati dnevno 17 godina ne zna šta je zadnji dan kampanje. Nemojte se vrijeđati, mene to ne vrijeđa i to je legitimno pitanje, ali ovo je moj legitiman odgovor, da ne znam šta je kampanja osim aktivna radna kampanja svaki dan 16 sati, 365 dana”, kazao je Milan Bandić.

S druge strane je Anka Mrak Taritaš, koju je u 3 sata ujutro dočekao hladan tuš od šefa stranke: U jeku nagađanja o mogućoj suradnji HNS-a i HDZa, Ivan Vrdoljak kao da je odlučio u gluho doba noći istaknuti glavne pregovaračke pozicije.

“Danas sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanja se lomi budućnost RH. Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici”, napisao je Vrdoljak na Twitteru.

Kuloari kažu kako su na stolu mjesto potpredsjednika Vlade te tri ministarstva od četiri koja je vodio Most: umjesto unutarnjih poslova HNS bi dobio upravo resor obrazovanja. Nakon što su počele analize mogućih scenarija, Vrdoljak je pokušao reterirati.

“Bolje tableta za spavanje, nego tvit u 3 ujutro! HNS ostaje odan svojim vrijednostima, kako danas, tako i sutra. Fokus mora biti na Bandiću!”, opet je “zatvitao” Vrdoljak.

“Nisam izgubila lokalne izbore, izbori još traju, sve je moguće”, komentirala je Mrak Taritaš novinarima Vrdoljakovo noćno tvitanje.

Ponovila je da je spremna izaći iz stranke u slučaju koalicije sa HDZ-om.

I dok premijer i dalje ponavlja svoju staru mantru, njegovi bivši koalicijski partneri vjeruju da je sve dogovoreno.

“Ja bih vas podsjetio da je prije mjesec dana Vrdoljak govorio da Grmoja bunca i halucinira, a sve što je Grmoja govorio ispostavilo se da je istina, premijer nema većinu, jedini strateški partner mu je Milorad Pupovac i nije mu ostalo ništa drugo nego da ide u sporazum s Mostom.

Vrdoljak je to svojim sinopšnjim statusom potvrdio a vidjet ćemo što će hoš reći predsjedništvo HNS-a u utorak”, kaže Nikola Grmoja.

No sve ovo ne znači da Milan Bandić ulazi u finale kampanje bez opterećenja: portal Index hr objavio je rješenje Porezne uprave prema kojem je Milan Bandić dužan gotovo 18 milijuna kuna poreza.

Na pitanje N1 Televizije je li istina da Poreznoj upravi dugujeviše od desetak milijuna kuna, odgovorio je: “Molio bi i Vas da o tome ne govorite, da ne bi i vi dobili kaznenu prijavu.”

Na ponovljeno pitanje odgovorio je: “Ja vam kažem da ne pitate o tome da ne bi i vi dobili kaznenu prijavu.

Na upit Bandiću zašto, a on je kazao :”Zato što se o tome ne smije govoriti. Pa pitajte odvjetnike. A vi baš želite da Vam zveknem kaznenu prijavu? ”

Ali bi zato u nedjelju mogli o svemu pričati – birači.

Share This Article