Dva i pol mjeseca po Šibeniku krali motore: Deset golobradih momaka odgovarat će za 20 kaznenih djela

Zbog organizirane krađe motocikala i mopeda, šibenska je policija kriminalistički obradila čak osam maloljetnika i još dvojicu 20-godišnjaka koje sumnjiče za 20 kaznenih djela, priopćeno je u petak iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Rezultat je to opsežne akcije Odjela općeg kriminaliteta Službe kriminalističke policije i Policijske postaje Šibenik tijekom koje su protiv “golobradih” kriminalaca prikupili dokaze za 11 kaznenih djela krađa, tri prikrivanja, po jedno kazneno djelo teške krađe i krivotvorenja isprava, odnosno četiri kaznena djela omogućavanja trošenja droga.

Sva su ta djela počinjena na štetu više građana i jedne tvrtke sa područja Šibenika, izvijestila je danas policija.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je šest osumnjičenih maloljetnika u vremenu od 19. ožujka do 30. svibnja ove godine, na području Šibenika kralo motocikle i mopede koji su uglavnom u međuvremenu su pronađeni i vraćeni vlasnicima, najčešće s oštećenjima ili bez nekih dijelova.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, policija je po nalogu Županijskog suda u Šibeniku pretragom obiteljskih kuća i drugih prostora koje koriste osumnjičeni pronašla i oduzela tri mopeda, jednu zaštitnu kaciga i više raznih dijelova mopeda.

Osnovano sumnjaju da su dvojica maloljetnika i jedan 20-godišnjak, u Šibeniku skrivali ukradene motocikle i mopede, iako su znali da su pribavljeni kaznenim djelom krađe. Jednog maloljetnika terete da je u vremenu od 10. do 18. svibnja na ukradeni moped stavio tuđu registracijsku pločicu s namjerom da je koristi kao pravu, dok je drugi osumnjičeni maloljetnik između 5. i 31. svibnja provalio, odnosno silom otvorio zaključano sjedalo mopeda, i iz njega ukrao zaštitnu kacigu.

Također, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je jedan od osumnjičenih 20-godišnjaka, u društvu s maloljetnikom, iz jedne šibenske parfumerije ukrao preko tisuću kuna vrijedne parfeme, a jednog od osumnjičenih maloljetnika sumnjiče da je drugom mlađem od 18 godina dao marihuanu i omogućio mu da troši tu laku drogu.

Samo jedan od njih desetorice, 20-godišnjak, zadržan je nakon kriminalističkog istraživanja kod pritvorskog nadzornika, a svi ostali pušteni su da se brane sa slobode, dakako uz kaznene prijave redovnim putem. U nastavku kaznenog postupka njima će se baviti Općinsko državno odvjetništvo za mladež

Da su spomenuta kaznena djela počinile zrelije osobe i da su motore i mopede krali organizirano, radi veće materijalne koristi, vjerojatno bi ih teretili za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, piše šibenik.in.

Facebook Komentari