Sud EU do kraja tjedna odlučuje oko Hernadija?

Sud Europske unije u u Luksemburgu, doznaje N1, donijet će do kraja tjedna odluku hoće li na pitanje zagrebačkog Županijskog suda vezano uz šefa uprave MOL-a Zsolta Hernadija odlučivati u hitnom ili redovnom postupku.

Podsjetmo, jučer je objavljeno da je zagrebački Županijski sud privremeno prekinuo proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa uprave MOL-a Zsolta Hernadija zbog optužbi o 10 milijuna eura mita prilikom prodaje udjela Ine. Čeka se odluka suda Europske unije o hrvatskom zahtjevu za uhićenje šefa MOL-a, a do tada se mogu provoditi samo žurne i neophodne radnje.

Taj sud trebao bi ocijeniti je li ignoriranje europskog uhidbenog naloga od dijela zemalja EU opravdano. Naime, Njemačka i Austrija odbile su pritvoriti šefa MOL-a jer su njihova nadležna tijela ocijenila da je protiv Hernadija proveden postupak na mađarskom sudu i da mu se, prema pravnom načelu ‘non bis in idem’, ne može dva puta suditi zbog istog nedjela.

Sud Europske unije u u Luksemburgu, doznaje N1, donijet će do kraja tjedna odluku hoće li na pitanje zagrebačkog Županijskog suda vezano uz Hernadija odlučivati u hitnom ili redovnom postupku.

U prošloj godini, rečeno je N1 na Sudu EU, slučajeve se po hitnoj proceduri riješavalo u roku od dva do četiri mjeseca, dok su se u redovnoj proceduri riješavali u prosjeku u roku od 15 mjeseci.

Doznaje se i da je jedna od strana zatražila anoniman postupak što znači da se ime osobe, kao ni inicijali ne smiju nigdje pojaviti.

Odluči li se Sud na hitnu proceduru, na slučaju će raditi komisija sastavljena od pet sudaca.

Facebook Komentari