Šeks u elementu: Vidim ja kud vi mene vučete…

Izvor: Dražen Prša

Prigodom obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora danas se održao svečani prijam, na kojem se pojavila većina političara iz samog vrha vlast. Neizostavni gost bio je i HDZ-ovac Vladimir Šeks, jedan od tvoraca Ustava i čovjek koji je sudjelovao u radu Sabora od njegovog osnutka.

Upravo zbog njegovog iskustva novinare je zanimalo što njemu znači ovaj svečani dan.

”30. svibnja 1990. godine je označio prijelomnicu u stvaranju novog ustavnog poretka demokratske Hrvatske i taj dan se obilježavao niz godina upravo kao dan na kojem je u cjelokupnoj povijesti jedan demokratski izabrani parlament, Sabor donio sve državotovrne odluke za samostalnost i nezavisnost Hrvatske države.

Upravo tu je značenje tog Sabora i tog 30 svibnja. U cjelokupnoj povijesti svi raniji sabori su bili nedemokratski, a ovaj je bio prvi demokratski i taj je donio sve ključne odluke vezane za sudbinu Hrvatske”, kazao je Šeks.

Znači li to da bi taj datum trebalo slaviti i kao Dan državnosti, kako je ranije bio slučaj, Šeks nije decidirano kazao, ali je naglasio kako je nakon 2000. godine došlo do potpune zbrke s državnim blagdanima.

”Nastala je potpuna zbrka izmjenom datuma 2000. godine. Ovo je stavljeno za spomendan Sabora, Dan državnosti prebačen za 25. lipnja, uveden je Dan neovisnosti, Dan pobjede u kolovozu…

Nastala je kompletna zbrka i svake godine se nalazimo, i mediji i svi, u toj jednoj situaicji u kojoj građani više ne znaju koji je blagdan. Izgubilo se svako značenje svih mogućih blagdana, a nešto se umjetno održava.

Ja sam pledirao da se istraži javno mnijenje kako da se krovni nacionalni blagdan, kako ima SAD ili Francuska i Njemačka, utvrdi istraživanjem mnijenja i vidi koji bi to bio datum.

I da se ovisno o tom istraživanju i raspiše referendum. Ali čini mi se da će sve završiti kao i na svim dosadašnjim raspravama, žalopojkama zašto nema zastava, zašto građani ne znaju kad ih anketirate. Ogroman broj nema pojma…”, rekao je Šeks.

Suočen s novinarskom konstatacijom da je njegov ”omiljeni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko” najavio kako će HDZ, kad dođe na vlast, vratiti Dan državnosti na 30. svibnja, a to nije učinio, Šeks je kazao kako bi o tome trebalo pitati Karamarka.

”Pitajte tog gospodina o kome je riječ. Vjerojatno će on kad ustanovi svoj think tank, ovaj institut za javne politike i dobrobit Hrvatske, s ekipom mozgova doći do rješenja”, rekao je Šeks.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan današnjim političarima Šeks je kratko zastao pa kazao: ”Vidim ja kud vi mene vučete. Nisam razočaran nego oduševljen”.

Pomalo ciničan je bio i na pitanje koliko će trajati ovaj 9. saziv Sabora.

”On će trajati do svog kraja. Kraj će mu biti kad mu prestane početak. Sad je u prvoj desetini. To vi pravite show, a ja bih trebao glumiti u njemu”, rekao je dobro raspoloženi Šeks pa na pitanje o izboru četiri nova ministra zaključio: ”Očekivanje je slatka nada. Nada se ponekad pretvori u zbilju. Vederemo. Drago mi je da sam zadovoljio sav vaš intres u potpunosti. Nije izostao nikad ni ovakav komentar i vaša briljantna ocjena”, poručio je novinarima.

Share This Article