Obuljen Koržinek: Učinit ćemo što god možemo da ne padne broj naslova

Što napraviti kako bi se spasio sektor knjige i nakladništva? Danas su na konferenciji za novinare predstavljene mjere koje Ministarstvo kulture planira provesti u području knjige i nakladništva, a posebno uz uspostavu distribucijskih kanala. Tom je prilikom govorila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koje je kazala da će Ministarstvo unutar ove proračunske godine učiniti “što god se može, a da ne pada broj naslova”, prenose vijeti.rtl.hr.

“Donijeli smo niz mjera, imenovali smo vijeće, do 29. svibnja prijavljeno je 919 naslova, i prve isplate nakladnicima ići će krajem 6. mjeseca, pa u 9. i 11. mjesecu. Dodatni natječaj kojim bi došli do dodatnih 2 milijuna kuna, otvoren je do kraja lipnja, a razmatramo da raspišemo jos jedan natječaj za potporu da bi osigurali potporu nakladnicima da ne pada broj naslova” kazala je ministrica, te dodala da je svjesna da je trend pada naslova prisutan je već niz godina. Dodala je i da je Ministarstvo jučer objavilo natječaj za potporu stimulacije autora, te da će sljedeću potporu dati krajem prosinca ili u siječnju.

Osvrnula se i na suradnju s ostalim ministarstvima, budući da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine dalo 3 milijuna i 400 tisuća kuna za školske knjižnice, te da su razgovarali s predstavnicima tog ministarstva da se vrate mjere za otkup znanstvenih knjiga. Tu je i Ministarstvo gospodarstva koje ima niz natječaja iz čega će se moći financirati sudjelovanje na sajmovima.

Dodala je i da se treba poraditi na uvođenju mjera na razini države, kao i lokalno, kako bi se stimuliralo otvaranje knjižara, definirali kriteriji koje knjižare moraju ispunjavati, te razviti program obrazovanja za one koji rade u knjižari.

 

Facebook Komentari