Kolakušić: Jučerašnjim potezom Ramljaka dotaknuli smo dno

Sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, komentirao je kreditiranje Agrokora s pravom prvenstva, takozvani roll-up.

“U stečaju Agrokora svaki dan saznajemo za nove izraze iz engleskog govornog područja. Vjerojatno zato što se smatra da će ono što se krije iza tih fraza građanima biti prihvatljivije ako nije na hrvatskom jeziku. Potrebno je jasno reći da je Agrokor u stečaju, samo što se u ovom postupku primjenjuju drugačija pravila nego na sve ostale subjekte u Hrvatskoj, a i šire”, istaknuo je Kolakušić u razgovoru za Index, odgovarajući na pitanje je li tzv. roll-up kršenje, odnosno zaobilaženje Lex Todorića.

“Nažalost, jedna od temeljnih razlika između Lex Agrokora i Stečajnog zakona je u činjenici da će hrvatski građani gotovo sigurno snositi posljedice tog zakona kroz tužbe vjerovnika protiv Republike Hrvatske. Zakon svojim uvođenjem direktnog uplitanja izvršnog dijela vlasti u ravnomjernost namirenja vjerovnika na način koji još nije zabilježen u pravu, za razliku od Stečajnog zakona, predstavlja izvrsnu osnovu za to. Vrata tužbama su otvorena već samim donošenjem tog zakona, a prvim potezima neravnomjernih isplata starih dugova vjerovnicima vrata su demontirana i odnesena”, uvjeren je Kolakušić koji podsjeća na to kako nije bilo razuma i da se nije htjelo čuti što struka govori.

Da je to prihvaćeno, smatra Kolakušić, odnosno da se umjesto zakona za jednu tvrtku u Stečajni zakon unijele potrebne izmjene, sve bi to bilo izbjegnuto. “Činjenica da se pravila postupka i principi naplate potraživanja uvode i mijenjaju tijekom samog sudskog postupka zasigurno izrazito negativno utječe na želju potencijalnih investitora da ulažu u našu pravno nestabilnu demokraciju”, kazao je Kolakušić na kraju.

Facebook Komentari