Novotny: Odugovlačenje restrukturiranja moglo bi dovesti do odumiranja Agrokora

Ekonomski analitičar Damir Novotny u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan” rekao je kako misli da su u pravu oni koji kažu da Agrokor kao grupacija više ne postoji.

“Po svemu sudeći, taj pristup da sada radimo forenziku, da gledamo što se događalo u prošlosti, a da zapravo ne vidimo ni jedan korak prema budućnosti, kako će izgledati ta kompanija u sljedećih pet mjeseci, godinu dana, je mislim pogrešan pristup. Mi sada govorimo o tome da se pregovara o kreditima umjesto da govorimo o tome da se pregovara o tome kako će se kompanija restrukturirati, a onda će se novac naći”, rekao je analitičar Damir Novotny.

Stručnjak za reviziju Hrvoje Zgombić ocijenio je da će se razgovori između predstavnika ruske Sberbank i hrvatske strane voditi prema ekonomskim načelima, dok je Novotny upozorio da je neodrživo svaki mjesec dogovarati kredit za cijeli Agrokor te da je potrebno pregovarati o restrukturiranju koncerna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je rekao kako se vode razgovori s domaćim i ruskim bankama o financiranju Agrokora te očekuje da će se financiranje nastaviti po povoljnijim uvjetima nego prije.

Na upit kako ocjenjuje situaciju u Agrokoru i kakvi će se razgovori voditi između ruskog Sberbanka i Vlade te zatim i izvanredne uprave i ruske banke, Zgombić je u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan” rekao da će se oni voditi na potpuno ekonomskim načelima.

“Znači tu će biti pitanje interesa banaka, pa i Sberbanke, da financiraju Agrokor”, dodavši kako se preko tih interesa, gledajući iz političkog kuta, neće dogoditi ništa.

Zgombić je naveo da se u Agrokoru sada obavlja revizija i da se do završetka tog postupka neće znati kakav je točno financijski položaj Agrokora.

“Zadaća revizije je da odgovori na pitanje što se događalo s Agrokorom tijekom 2016., odnosno na kraju te godine. Isto tako revizija će morati reći o događajima nakon datuma bilance, dakle nakon 31. prosinca 2016.”, naveo je.

Ekonomski analitičar Novotny istaknuo je da Vlada ne bi smjela preuzeti obveze Agrokora ili grupe Agrokor kao javni dug. Zabrinjava ga, ako je to točno, da jamstva jednog od poduzeća iz sastava koncerna, Leda, premašuju 18 ili 19 milijardi kuna za obaveze drugih poduzeća ili Agrokora kao krovne holding kompanije.

“Tada se postavlja pitanje koji će biti model restrukturiranja jer vjerovali smo da poduzeća koja su na burzi mogu samostalno nastaviti živjeti i da stvaraju nove dodane vrijednosti, koje će omogućiti njihovo preživljavanje u budućnosti. Sad se vidi da je to dosta teško”, naveo je Novotny.

Novotny smatra i da bi se u idućih mjesec dana morao iskristalizirati smjer restrukturiranja, odnosno hoće li se spašavati pojedinačne kompanije poput Leda, Jamnice, Belja itd., “dakle one čije su dionice uvrštene na tržište kapitala i onda da se pokuša dodati svježi kapital u te kompanije ili će se dodavati u Agrokor grupu novac, koji će se onda raspršiti i zapravo nigdje neće biti dovoljno efikasno lociran”, rekao je Novotny.

Tvrdi kako je pogrešna teza da će ljetni promet popraviti stanje u Konzumu ili u maloprodaji Agrokora, jer promet pada, a doći će na naplatu potraživanja dobavljača koji su isporučivali robu i usluge nakon 10. travnja.

“Više od mjesec dana kao javnost im ne smijemo dati. Ili će spasiti većinu radnih mjesta, što bi bilo moguće, ili će kroz to odugovlačenje restrukturiranja zapravo dovesti do polaganog odumiranja cijelog Agrokora, sve dok se jednog dana ne konstatira da više taj koncern više ne postoji”, izjavio je Novotny.

Facebook Komentari