Lalovac o krizi u Agrokoru: Pripremaju javnost za najgori scenarij

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je Boris Lalovac, bivši ministar financija iz redova SDP-a, koji je komentirao krizu u Agrokoru.

Osobno ste upoznali Germana Grefa, što je po vama bio cilj njegove izjave da Vlada treba preuzeti dugove Agrokora?

“Ovo je, čini mi se, i politička poruka koja prelazi bankarsku komunikaciju, isključivo je politička poruka. Upoznao sam ga na summitu u Frankfurtu još kada banka nije bila kreditor Agrokora i nije bila prisutna u Hrvatskoj. On je bio ministar u ruskoj vladi. Vrši se pritisak na hrvatsku vladu koja nema većinu, nije se mnogo napravilo da se poboljša poslovanje Agrokora. Bit će danas zanimljivo. Vidjet ćemo kakve će biti reakcije nakon sastanka, otvaraju se mogućnosti financiranja prema američkim fondovima. Ponovno na našem tlu imamo rusko-američki kapital koji nije mali, i svakako da oni sada imaju, ne samo ekonomski, već i politički utjecaj”.

Roll up kreditiranje, što to znači? Vidite li prostor da Vlada pristane na to?

“Ramljak je tu činovnik koji će odraditi svoj dio posla. Treba se ići u promjenu zakona, no Vlada nema većinu za takav komplicirani zakon tako da je ovo loš tajming za donošenje ovakvih odluka. Ako bi netko i dao novi kredit imate složenu pravnu proceduru gdje brojne revizorske kuće analiziraju takav aranžman. Ovdje nema vremena za to. Tu se postavlja pitanje žele li Rusi dati dodatni kapital, a to ćemo danas saznati. Prihodi Agrokora u zadnjih 5, 6 mjeseci su pali, cash flow je negativan, domaće banke nemaju šanse”.

Postoji li spremnost banaka na novi rizik?

“Ako domaće banke nešto daju to će biti neki mali iznosi. Guverner to neće dopustiti. Domaće banke će morati staviti dodatne rezervacije na postojeće kredite i one i s te strane imaju problem, a sada bi trebale dati i novi kredit. Nedavne izjave Ramljaka o neproknjiženim novcima… Pa tko će normalan više ikome dati lipu kredita kada je takva situacija?”.

Koliko Ramljak ima vremena za suočavanje s novom krizom oko dobavljača s jedne, i s bankama s druge strane?

Dio duga će se morati otpisati i kada revizori kažu kolika je ‘rupa’ u Agrokoru, tek će se onda znati kako će ići proces resrukturiranja.

Nitko nije spomenuo strateškog partnera sve ovo vrijeme, govori se samo o pumpanju.

Strateški partner treba ući i voditi kompaniju. Ovo što svi daju novac je zato da bi spasili svoja stara potraživanja. Znamo da je bilo razgovaranja o preuzimanju određenih kompanija, ali to bi samo pokrilo dio duga. Postavlja se pitanje gdje je odgovornost, zašto se odmah nije išlo sa zaustavljenjem trgovanja mjenicama. Mislim da se priprema javnost za najgori scenarij stečaja jer nema strateškog partnera. Riječ je o zdravim proizvodnim kompanijama, a nije bilo riječi o novim kompanijama koje bi preuzele te tvrtke i kreditore. Ramljak je jedan činovnik koji nema pretjeranu moć”.

Treba li ministar financija Zdravko Marić sudjelovati u današnjem razgovoru?

“Kada vam ministar nema podršku u Saboru on je u vrlo teškoj situaciji. Dalić vrši svoj utjecaj i pokušava to držati, sigurno i premijer. Vidjet ćemo što će danas izaći iz toga”.

Što bi za Vladu značilo neokupljanje većine, kako bi to utjecalo na Ramljaka?

“Vrlo teška situacija bi bila za Ramljaka. Bilo bi dobro da se da predah. Treba smiriti loptu. Bilo bi loše da idemo na parlamentarne izbore usred kaosa u Agrokoru”.

Facebook Komentari