Čačić o tome tko radi ispod žita i tko su hodajući zombiji

Predsjednik Narodne stranke – reformisti, Radimir Čačić gostovao je u Temi dana N1 televizije i komentirao situaciju oko Agrokora i političke krize te drugog kruga lokalnih izbora.

Što mislite da je bio temeljni cilj ili poruka Germana Grefa prije dolaska?

Pritisak ili prijetnja što Rusi malo češće upotrebljavajuu komunikaciji što ne ne znači da su oni negativci. Oni to rade na ovaj način, poručili su da je to njihov novaci da imaju legitimne osnove. Kad je Alvarez bio tu, raspad je već zappočeoo, okidač je izvučen, tada su dali još 100 milijuna.

Koliko je uobičajen ovaj roll up?

Mi sada imamo relativnu situaciju. Od trenutka zakona svi novi krediti imaju prioritet, bez njega bi ih i ne bi bilo. U tom smislu je otvoren prostor, u stečajnom zakonu ta to nema proostora – za tužbe. Ako se ide u tu odluku, koja ima svoj rezon, ako nemate izlaza i morate dati neke dodatne benficije, onda je roll up neko rjješenje, ali on mora biti ponušen svima jer su u suprotnom tužbe i gubici neizbježni.

Postoje ozbiljne ponude američkih fondova, ruske banke koje šalju oštre političke poruke te domaće banke – imaju li one snage, domaće banke?

Možda, ali imaju zabranu HNB-a. One ne postoje u razmjerima stotina milijuna eura, tu one nisu igrači. Tu su američki fondovi i Rusi koji su tu već i u tom će se odnosu razvijati priča.

Kako ocjenjujete rad povjerenika Ramljaka?

Važno je očuvati poljoprivrednu proizvodnju te novac onih koji su ga uložili. Bilo je malih nespretnosti, ali nije on ministar ili Plenković. … Riječ je o dvije države koje nisu komunicirale godinama. Dobro da je došlo do susreta dva ministra, poruka je bila jasna. Mi, Rusija, očekujemo da nas se ovdje ne diskriminira i imaju na to pravo, pitanje načina je nešto drugo kako to rade.

Alvarez je bio najavio rezanje, je li u nekom segmentu stiglo do kašnjenja ili neinformiranja?

Koliko sam uspio shvatiti, došlo je do reakcije dobavljača koja je bila izvan okvira korektnog jer su radili pritisak, jer su ocijenili da mogu… Jedino pravo rješenje za Ramljaka je da bude potpuno otvoren u svojim postupcima, ništa ispod stola.

Gdje je kraj, Ledo je dao jamstva za čak 16 miljardi?

Nie to ništa nepoznato, novo, kriminalno ili šokantno, to je jednostavno bedastoća. Kad dajete garanciju kao sustav, oni su bili dio sustava.

Posljedice toga bi mogle biti kakve?

Čišćenje sustava – vrlo teško, prodaja – vrlo komplicirana, za to je potreban vrlo velik novac i strateško upravljanje koje će srediti kompaniju. Vrlo je to zahtjevno i Alvarez nije slučajan. Ne znam do koje je mjere čista situacija i koliko su jasne stvari, kakvi su financijski okviri i dinamika. Zadržana su radna mjesta i prozvodnja, to je dobro. Očito je, čak i kod Rusa i američkih fondova i kod dobavljača da svi nalaze interes da sustav nastavi raditi i da kroz sustav sačuvaju barem dio onoga što su uložili i što će uložiti.

Ključno je i dalje pitanje političke stabilnosti, koliko bi ugrozilo sve da Vladin povjerenik ostane bez Vlade?

Ako Vlada koja ima neku strategiju ili logiku, cijela priča postaje vrlo tricky, vrlo upitna. On ne zna više što, on bez Vlade, to nije odluka koju može sam donijeti. On ostaje formalno pravno, ali smanjena je njegova mogućnost donošenja odluka. Stabilnost Vlade je velika pretpostavka da gledamo u opstanak tih radnih mjesta.

Koliko je moguće da nakon lokalnih izbora idemo na izbore ili slaganje većine, kakve su mogućnosti, informacije se mijenjaju od jutra tijekom dana?

Što je Hrelja rekao, to je lako pročitati. Ja sam jedini legitimni predstavnik interesa jedne velike skupine koja ih objektivno ne može štititi bez komunikacije s Vladom.

Njegova je pozicija da čeka da mu netko donese 76 potpisa pa da bude 77?

Da, ali to smo mogli biti i mi. Nismo mi HNS da dobivamo glasove na račun SDP-a pa radimo ispod žita s HDZ-om. Smatramo da na izbore ne treba ići, da je Marić dobar ministar, to nas je koštalo na izborima, i mene, mogao sam pobjediti u 1. krugu. Ponavljam – nisam ja tip da nešto petljam da se sruši Petrova jer smo kao protiv njega, a držimo štangu HDZ-u da preuzme Sabror. Nama je važan interes građana koji su nas izabrali.

Koje su garancije?

Stalno ih imate za uho, Vlada visi na pola glasa. Ili će realizirati, ili … Predugo sam u biznisu i u politici, Ako ikada ikoga nađete u poslu ili politici, koga sam prevario, više se politikom, a ni poslom neću baviti. Želimo zaštititi interes svojih građana, ne fotelje ili funkcije.

Koliko je održiva takva Vlada?

Bit će, u svijetu je, pa i ovdje.

Što je u psihološkoj osnovi ponavljanja HDZ-a o otvorenim vratima i odbijanju IDS-a, HNS-a?

IDS uvijek radi s Vladom. Neće dati glas za većinu, ali ispod žita … Ja to potpuno razumijem. HNS više ne postoji, on je hodajući zombi, nema ideje, snage i poruke. Andro je otpao zbog zakona, Anka neće s HDZ-om iako u suštini da je izašla kao nezavisni kandidat ne bi imala breme HNS-a s vrlo upitnom podrškom SDP-a, ona će izgubiti. Štromar će izgubiti, on bez SDP-a ne postoji, jedini koji postoji neupitno je Matija Posavec.

Vaš protukandidat se žalio i tražio prebrojavanje glasove, što se dogodilo?

On je to zatražio, to je provjereno pa odbijeno.

Facebook Komentari