Obilježava se Dan Oružanih snaga RH

Obilježava se Dan Oružanih snaga, u spomen na 28. svibnja 1991. kada je na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana svečana smotra Zbora narodne garde.

Tom prigodom državni vrh položit će vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj, a izaslanstva MORH-a i Oružanih snaga i na drugim grobljima diljem Hrvatske. Središnja proslava održat će se na zagrebačkom Jarunu, a vrhunac se očekuje oko 18 sati, za kada je najavljen Letački program Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te nastup Krila Oluje.

Dan OS RH i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

U subotu se tim povodom održao prigodni program u središtu Zagreba te na ŠRC-u Jarun. Program je započeo koncertom Orkestra OS RH na Zrinjevcu te na Trgu P. Preradovića.

Zatim se na Trgu Sv. Marka u 12 sati održala ceremonija Velike smjene straže, a nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno zaštitna bojna održala je prikaz ceremonijalnih radnji.

Danas će se na Jarunu uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme održati letački program HRZ i PZO-a te pokazne vježbe Počasno zaštitne bojne i Zapovjedništva specijalnih snaga, a u ponedjeljak svečana akademija u KD “Vatroslav Lisinski”.

Share This Article