Nije Sberbank jedini koji ne želi više kreditirati Agrokor, još četiri domaće banke su rekle ne

Za Agrokor ne prestaju loše vijesti. Ovoga puta prijetnja dolazi s ruske strane. Sberbanka traži hitan sastanak s Vladom uz poruku da novog kredita neće biti, ako se prije toga ne postigne dogovor o njihovom kreditu iz ožujka u iznosu od 100 milijuna eura. Ni domaće banke nisu spremne za kreditiranje koncerna.

Premijer se nije dao impresionirati Rusima poručivši da je Sberbanka ulazila u aranžmane na temelju svojih procjena te da je Zakon jasan: dug kompanije je isključivo dug kompanije.

Iz Moskve je stigao ultimatum: “Sberbank neće dodatno financirati Agrokor dok ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom.”

“Ne možete donositi zakon koji naknadno lišava kreditore njihovih prava. Ako hrvatska vlada preuzme odgovornost za upravljanje kompanijom, tada mora preuzeti i odgovornost za njezine dugove. Neka država jamči za te dugove”, poručili su iz Sberbanka.

“Komentirat ćemo to nakon sastanka s predstavnicima Sberbanke koji će biti idući tjedan”, odgovara premijer Andrej Plenković.

“Sberbanka je ulazila u kreditne aranžmane s Agrokorom, temeljem svojih procjena. Ono što je sasvim jasno, zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja je vrlo jasan i vrlo decidiran. Dugovi kompanije su i dalje dugovi kompanije, a ne države niti poreznih obveznika i tu nema nikakvih dilema kad je riječ o stavu hrvatske Vlade”, poručuje Plenković.

SDP kritizira vlast zbog poteza oko Agrokora.

“Znači sav rizik sada je na RH i hrvatskim građanima. Mi svi skupa možemo zahvaliti za to Andreju Plenkoviću, Martini Dalić i Zdravku Mariću”, kaže Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

Oštre kritike iz Rusije jasan su znak da novca za poslovanje i vraćanje dugova – više nema, smatraju u Mostu u kojem poručuju da se banke znaju pobrinuti za svoje interese.

“Ako se najveći vjerovnici ovako otvoreno bune, degradiraju povjerenika Vlade, gospodina Ramljaka, onda će stvarno biti jako teško postići stabilizaciju cijelog koncerna”, kaže Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva.

“Nema nama tko što prijetiti, niti Sberbank niti druge banke, mi moramo štiti naš gospodarski sustav”, kaže Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

Stručnjaci napominju – vremena za pregovore više nema, mora se napraviti hitan plan restrukturiranja što uključuje i otkaze.

“Prodaja jednog ili dva autmobila ili jahte ne donosi ništa, tu su potrebni ozbiljni strukturni potezi. Mi znamo da Konzum ima previše dućana, previše zaposlenih, previše polica, ima previše troška i to se u mjesec dana mora naći rješenje bez obzira na banke”, kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Kako doznaje N1 i četiri velike hrvatske banke nisu spremne kreditirati Agrokor. Muke po koncernu tako se nastavljaju…

Facebook Komentari