Britanija budna i združena protiv terorizma

Razina prijetnje ostaje na kritičnoj razini, poručila je britanska premijerka Theresa May kada je cijela Velika Britanija minutom šutnje odala počast za 22 žrtve terorističkog napada u Manchesteru.

Cijela je Britanija združena u naporima da se suprotstavi teroristima i uključeni su svi, od kraljice Elizabete koja obilazi osobe ranjene u areni u Manchesteru gdje je mladi islamist aktivirao sofisticiranu eksplozivnu napravu, preko policije koja pretresa Manchester, do cijele Britanije koja minutom šutnje odaje počast žrtvama.

Osam bolnica u tome gradu i okolici zbrinulo je ukupno 116 ranjenih u eksploziji na koncertu u ponedjeljak navečer, a 23 je još u kritičnom stanju.

Kraljica je već odala počast minutom šutnje za žrtve u vrtu Buckinghamske palače dan nakon napada.

Svoj doprinos dali su i nogometni klubovi Manchester United i Manchester City izdvojivši ukupno milijun funti (1,15 milijuna eura) u fond za pomoć žrtvama.

Osam je osoba uhićeno u sklopu istrage u Velikoj Britaniji no ona se proširila i izvan granica na Libiju odakle je podrijetlom počinitelj i gdje su libijske sigurnosne službe privele ovaj tjedan oca i brata samoubojice.

U četvrtak je Libija objavila nove pojedinosti koje otkrivaju da je otac napadača bio pripadnik Libijske borbene islamske skupine, vrlo aktivne 90-ih godina koju je proganjao režim bivšeg vođe Moamera Gadafija, svrgnutog i ubijenog i uz pomoć zapadne koalicije, a bjegnucu je utočište pružila upravo Velika Britanija, piše agencija AFP.

Francuska agencija prenijela je i da se kampanja za parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, prekinuta nakon atentata u Manchesteru, nastavlja u zemlji duboko traumatiziranoj, ali odlučnoj da se demokratskim sustavom suprotstavi terorizmu.

Facebook Komentari