Podrška Škibolinom tzv. zakonu o RBA zadrugama

Vlada je podržala prijedlog zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenim u Republici Hrvatskoj, odnosno tzv. zakon o RBA udrugama, što ga je predložio nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola. Na sam je zakonski tekst Vlada reagirala s 11 amandmana, uglavnom tehničkih.

Državni tajnik ministarstva pravosuđa Kristijan Turkalj kazao je kako Vlada podržava donošenje zakona kojim bi se utvrdila ništetnost ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Hrvatskoj, a koji su sklapani od strane neovlaštenih vjerovnika, odnosno vjerovnika koji su se u Hrvatskoj nezakonito bavili kreditiranjem, koji za takvu djelatnost nisu imali potrebna odobrenja nadležnih tijela, niti su u Hrvatskoj imali sjedište, podružnicu ili poslovnicu.

Prijedlog se podržava jer je potrebno zaštiti građane od neovlaštenih vjerovnika. No, mišljenja smo kako je potrebno na sveobuhvatan način urediti ovu pravnu situaciju te stoga Vlada predlaže svojih 11 amandmana, rekao je Turkalj.

Amandmanima se tako predlaže i promjena samog naziva zakona u Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom.

Vlada amandmanima, primjerice, proširuje i područje primjene i na druge pravne poslove s neovlaštenim vjerovnicima, preciznije određuju pojmovi neovlaštenih vjerovnika s međunarodnim obilježjima, kao i dužnika te ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima. Predlaže se i popisivanje posljedica ništetnosti prema Zakonu o obveznim odnosima.

Navedeni zakon posebno je zanimljiv medijima jer se radi o uvjetu koji je zastupnik Marin Škibola postavio za podršku predsjedniku Sabora, te svojim zahtjevom stao za narod i svoje birače što je bilo njegovo predizborno obećanje.

Riječ je o zakonu koji će pomoći tisućama ljudi koji su prevareni od strane kreditnih zadruga, te su upali u dužničko ropstvo naspram kreditora koji su djelovali bez odobrenja Hrvatske narodne banke, ističe zastupnik Škibola u priopćenju.

Poziva “sve oštećenike kreditnih zadruga na jedinstvo kako bi se na organiziran način inicijativa privela kraju” odnosno poziva “oštećenike da mu se jave jer će s kolegom pravnikom Ivicom Markovićem, koji je pisao zakon, biti na raspolaganju za sve savjete i odgovore na pitanja”.

Facebook Komentari