Svečano otvoren preuređeni trg posvećen heroini Nevenki Topalušić

Danas je svečano otvoren trg Nevenke Topalušić, gdje je trajno postavljeno spomen obilježje hrvatskoj braniteljici, koja je preminula tijekom prosvjeda branitelja ispred resornog ministarstva u Savskoj ulici.

Ovaj je Trg na ponos ne samo Nevenki, nego svim braniteljima, istaknuo je ministar Tomo Medved.

Među brojnim uzvanicima prisutni su bili i Đuro Glogoški, Tomo Medved, Milan Bandić, Miodrag Demo.

“Imamo ispred ministarstva hrvatskih branitelja lijepi trg kao trajno sjećanje na žrtvu naše heroine, hrvatske braniteljice, hrvatskog ratnog vojnog invalida gospođe Nevenke Topalušić.

Ovo je jedan iskorak u cilju očuvanja trajnog sjećanja i zahvale žrtvi Nevenke Topalušić, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život darovali domovini”, rekao je ministar Medved.

Grad Zagreb je na inicijativu ureda za branitelje prošle godine imenovao plato ispred ministarstva po ovoj ratnoj junakinji.

“Dok je Nevenke Topalušić i takvih heroina, bit će i Hrvatske”, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

O njenom ratnom putu više je rekao umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana II. gardijske brigade Gromovi, čija je gospođa Topalušić bila pripadnica.

“Ona je inače bila u sanitetu i čitavo vrijeme je bila na ratištu. Ona je kao osoba bila vrlo topla i kada ste s njom porazgovarali, odmah ste se bolje osjećali”, rekao je Krupec.

Radovi na uređenju Trga počeli su u travnju. Popoločen je prostor, postavljene su klupe, a Trg je dodatno uljepšan cvijećem i zelenilom.

Nevenka Topalušić umrla 22. listopada 2014. uslijed prosvjeda “Sto posto za Hrvatsku” u Zagrebu.

Nevenka se kao medicinska sestra priključila Gromovima, iako je znala da je riječ o brigadi koja se nalazila na prvim linijama bojišnice.

Počekom rujna 1991. godine sudjeluje u formiranju 51. samostalnog bataljuna Vrbovec.

Nevenka sudjeluje i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine. Interventno djeluje u zbrinjavanju i izvlačenju ranjenih zajedno sa sinom Dubravkom.

Tijekom akcije uz zbrinjavanje ranjenih pripadnika postrojbe, zbrinjavala je i ranjene civile, kao i stradale neprijateljske vojnike. Teško ranjenu ženu iz izbjegličke kolone i njenog malodobnog sina, nakon pružene pomoći, sanitetskim vozilom izvlači te zbrinjava u vojnoj bazi UNPROFOR-a.

Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija.

U sve borbene akcije odlazila je s pješaštvom, pješačeći u borbenom rasporedu. Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju.

Njen stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima kao i to da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva.

Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

Nakon rata, s četiri metka i 28 gelera u tijelu, rodila je četvrto dijete.

Savska 66 ispred ministarstva branitelja nosi ime Trg Nevenke Topalušić.

Facebook Komentari