Obuljen-Koržinek: Povjerenstvo za neprofitne medije nije ni predviđeno zakonom

Povjerenstvo za neprofitne medije nije ni predviđeno Zakonom o kulturnim vijećima i to bi trebalo pripadati u medijsku politiku, izjavila je u Bruxellesu hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

Kulturna vijeća koja su danas imenovana propisana su zakonom, dok povjerenstvo za neprofitne medije koje je prije postajalo nije dio Zakona o kulturnim vijećima, rekla je ministrica Obuljen Koržinek odgovarajući na upit zašto nije imenovano povjerenstvo za neprofitne medije. Stručno povjerenstvo za neprofitne medije postojalo je za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a prošle godine ga je ukinuo tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Ministrica Obuljen Koržinek sudjeluje u Bruxellesu na sastanku Vijeća za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Na sastanku se razgovora o dopunama direktive o audiovizualnim medijskim uslugama s ciljem da se regulira pitanje novih usluga, usluga na zahtjev, da se promiče europska kinematografija, osigura zaštita djece i da se olakša borba protiv govora mržnje.

Hrvatska podržava direktivu kakva se sada predlaže u svim njezinim dijelovima, proširenje jurisdikcije na nove usluge i nove platforme, uvođenje europskih kvota. Mislim da su to poboljšanja koja neće ugroziti ničije poslovanje, ni razvoj novih tržišta, a omogućit će da se na adekvatan način nacionalnim mjerama kulturnih i medijskih politika zapravo štiti i promiče europski sadržaj te ono što je najvažnije da se štiti od govora mržnje, da se štite maloljetnici i da se štiti etičnost i profesionalnost u oglašavanju, rekla je ministrica.

Facebook Komentari