Zaher: Domaći proizvod mora postati ključ prepoznatljivosti hrvatskoga turizma

Trodnevna manifestacija Hrvatska tržnica otvorena je 23. svibnja na najljepšoj tržnici Europe Nagyvásásrcsarnok u Budimpešti gdje se potencijalnim mađarskim turistima predstavila hrvatska kultura i gastronomija te turistička ponuda hrvatskih destinacija. Ovu promotivno-prodajnu akciju hrvatskih proizvoda pokrenuli su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica u Mađarskoj i Hrvatska gospodarska komora, radi promocije hrvatskih proizvoda i Hrvatske kao turističke destinacije.

„Domaći proizvod mora postati ključ prepoznatljivosti hrvatskoga turizma. Ovaj projekt izvrsno se nadovezuje na akciju Kupujmo hrvatsko, koja ovime prelazi nacionalne okvire i promiče Hrvatsku kao zemlju kvalitete. Svoje je vrhunske kvalitetne proizvode predstavilo tridesetak tvrtki, među kojima posebno ističemo nositelje znakova kvalitete Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta“, rekao je potpredsjednik HGK Josip Zaher naglasivši da HGK i ovim putem podupire internacionalizaciju poslovanja naših proizvođača na tržištu od deset milijuna ljudi. K tome, Mađarska je s 2,2 milijarde eura na petomu mjestu prema ulaganju u RH u posljednjih 15-ak godina.

Zaher je dodao i da ga posebice raduje porast dolazaka mađarskih turista u Hrvatsku. „U 2016. godini, zabilježeno je povećanje od 11,57 posto, dok su noćenja mađarskih turista u toj godini povećana za 11,54 posto u odnosu na 2015. godinu. Stoga, vjerujemo da ćemo ovom manifestacijom potaknuti mađarske turiste da u Hrvatsku dolaze u još većem broju“, kazao je Zaher.

„Hrvatska je lani zabilježila 2,7 milijuna noćenja mađarskih turista, a već u prvih pet mjeseci ove godine bilježi njihov rast 45 do 50%. Mađari putuju sve više, njih 20% izvan Mađarske, te je itekako bitno da onima koji dolaze u Hrvatsku predstavimo zaokruženu turističku priču o lokalnoj i regionalnoj ponudi, bogatstvu i zanimljivostima koje im možemo ponuditi“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli dodavši kako vjeruje da će se ovakvo zajedničko predstavljanje na našim emitivnim tržištima nastaviti i u budućnosti.

„Ovo je manifestacija koja promiče Republiku Hrvatsku i naše turističke potencijale, ali prije svega i prehrambenu ponudu. Iznimno mi je drago što u posljednjih nekoliko godina više izvozimo Republiku Mađarsku. Ujedno, ovo je prava prilika da dodatno promičemo svoje proizvode i turističku ponudu“, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dodajući da je potencijal Hrvatske u proizvodnji hrane vrlo velik i da ga moramo još više iskoristiti kako bismo je pretvorili u zemlju koja će proizvoditi dovoljno hrane, ne samo za svoje stanovništvo, već i za izvoz.

Državni ministar za kulturnu i znanstvenu diplomaciju István ĺjgyártó kazao je da mu je izuzetna čast pozdraviti sve u ime Mađarske vlade. „Nalazimo se na početku nove turističke sezone. Iz godine u godinu Mađarsku posjećuje sve veći broj turista. Između Mađara i Hrvata, postoji velik broj  poveznica i u okviru toga istaknutu ulogu igraju turizam i poljoprivreda. Trebali bismo otkrivati i zajedničku prošlost, a to možemo samo ako se uzajamno posjećujemo i ako putujemo svojim zemljama te otkrivamo uspomene i baštinu o prošlosti“, rekao je ĺjgyártó.

Na manifestaciji sudjeluju Turističke zajednice Zadarske, Šibensko-kninske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Istarske i Primorsko-goranske županije te Turističke zajednice Grada Zagreba, Dubrovnika i Biograda. Svoje proizvode za kušanje i prodaju predstavilo je 30 hrvatskih proizvođača – predstavnika četiriju klastera: Dalmacije, Istre i Kvarnera, Slavonije i Središnje Hrvatske.

„Drago mi je što imam priliku predstaviti svoje proizvode na ovoj predivnoj tržnici u Budimpešti. Ovo su sve prirodni proizvodi jadranskoga kamenjara koji pridonose ljepoti, ali i zdravlju. Koristim priliku da zahvalim HGK što mi je pomogla nastupiti na ovom sajmu kako bi pokazala Mađarima čime se bavimo“, kazala je vlasnica istoimenog OPG-a iz Pelješca Nedjeljka Jurin.

„Dobar i kvalitetan proizvod uvijek se može prodati, jedino je teško protiv nelojalne konkurencije. Nikada ne stvaramo velike količine ako ne možemo iskoristiti cijelu životinju, tako da smo zasad uglavnom orijentirani na lokalno tržište. No smatramo da s našim suhomesnatim proizvodima od junetine i svinjetine iz vlastitog uzgoja, dimljenim na otvorenom ložištu, koje radimo isključivo prema domaćim recepturama, itekako imamo priliku za osvajanje čitave Hrvatske i šire“, rekao je Bojan Bođirković iz istoimenog obrta iz Borova.

Uz prigodni kulturni program turističkih zajednica te različite kulinarske prezentacije, ministar turizma Cappelli, ministar poljoprivrede Tolušić i potpredsjednik HGK Josip Zaher svojim su sudjelovanjem pokazali da poljoprivreda, turizam i gospodarstvo moraju ići ruku pod ruku kada je riječ o promociji Hrvatske i njenih prehrambenih proizvoda.

Drugog dana ove manifestacije održat će se Doručak s hrvatskih farmi na kojemu će se doručkovati prehrambeni proizvodi s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja. Podsjetimo, velikim Doručkom s hrvatskih farmi koji je održan u Zagrebu 13. svibnja završila je višemjesečna informativna kampanja Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije po hrvatskim županijama, koja je promicala domaće proizvode i poticala njihovu potrošnju. U kampanji je sudjelovalo petstotinjak poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske.

Facebook Komentari