Pogledajte kako je radila ova humanitarna udruga: Vlasnica Tina maltretirala sakupljače donacija, a novac za bolesnu djecu spremala sebi u džep

Za trgovinu ljudima pod istragom našla se predsjednica Humanitarne udruge “Ljubav, vjera, nada” Tina Z. koju je policija uhitila nakon prijava prevarenih ljudi.

Policija traga za njezinim suradnikom Dinom D.

Za sada istražitelji vjeruju kako imaju dokaze protiv predsjednice Humanitarne udruge koja je od lipnja prošle godine zapošljavala ljude u svojoj udruzi kako bi radili na prikupljanju donacija.

Među akcijama u koje se udruga uključila bila je i ona za pomoć teško bolesnoj djevojčici Maji, za koju su i druge udruge prikupljale novac.

Suglasnost za prikupljanje donacija dao je otac djevojčice, no, doznajemo, većinu prikupljenih sredstava nikada nije vidio.

Osim toga i zaposlenici udruge prijavili su Tinu Z. i njezinog partnera za prisiljavanje na rad bez adekvatne naknade, što Kazneni zakon sankcionira kao trgovinu ljudima.

Naime, većinu radnika Tina Z. dovela je u Zagreb iz Bosne i Hercegovine. Tu su bili prisiljavani prikupljati donacije, no na kraju se ispostavilo da novac nije išao u humanitarne svrhe.

“Znali smo dnevno prikupiti i po tisuću kuna donacija”, posvjedočila je jedna od zaposlenica Humanitarne udruge koja se našla pod istragom.

“Radili smo na štandovima udruge koji su bili postavljeni diljem Hrvatske”, opisuju zaposlenici koji za svoj angažman nisu bili adekvatno plaćeni.

Umjesto toga bili su izloženi stalnim prijetnjama predsjednice Udruge, a njezin partner vikao je na njih i govorio da će ih istući ukoliko ne prikupe više novca.

Nakon prijave policija je uhitila predsjednicu Udruge. Rasplet istrage čekat će u istražnom zatvoru u Remetincu, dok se potraga za njezinim partnerom nastavlja.

Za kazneno djelo trgovine ljudima zakon predviđa i do deset godina zatvora.

Facebook Komentari