Ministri Dalić i Barišić za podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja

D.Prša (ilustracija)

U Lisinskom je održan forum o dualnom strukovnom obrazovanju, u organizaciji veleposlanstava Švicarske, Austrije i Njemačke.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić najavila je da će uvođenje takvog obrazovanja, u kojem su učenicima osigurana radna mjesta u obrtima i tvrtkama za vrijeme školovanja, biti moguće ukidanjem administrativnih zapreka i boljom suradnjom više resora u vladi.

Na pitanje hoće li se poslodavcima za osposobljavanje radnika isplaćivati naknade iz europskih fondova ili iz proračuna, Dalić je odgovorila kako je Europski socijalni fond (ESF) prilika da se organiziraju različiti načini poticanja učenika da sudjeluju u strukovnom obrazovanju, ali i poduzetnika da ih se motivira da učenike prihvate na naukovanje.

Ministar Barišić podsjetio je da je razgovor o dualnom obrazovanju u Hrvatskoj počeo 90-tih godina prošloga stoljeća, ali je kasnije ‘zamro’ i zamijenjen je nekim drugim oblicima obrazovanja koji su prevladali.

Mi bismo željeli puno snažnije krenuti u tu reformu, možda s pilot projektima o kojima smo razgovarali”, rekao je Barišić. Napomenuo je kako su neke njemačke tvrtke ponudile da će već sljedeće školske godine odabrati nekoliko škola koje bi već sljedeće godine uvele dualno obrazovanje.

Dodao je kako ne zna hoće li to biti moguće ostvariti s obzirom na kratko vrijeme koje je na raspolaganju, te najavio kako će u svakom slučaju u školskoj godini 2018./2019. dualno obrazovanje biti jače prisutno u Hrvatskoj.

Share This Article