Plenković poslao poruku Esih i Hasanbegoviću

Premijer Andrej Plenković nazočio je u ponedjeljak 25. obljetnici primanja Hrvatske u Ujedinjene narodre te je nakon toga medijima komentirao lokalne izbore, ali i kompletnu političku situaciju u državi.

Europska komisija je u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga. Preporuku EK-a u komentirao je premijer Plenković.

“To je još jedna potvrda onoga što sam najavljivao prošlog tjedna. Odgovorna fiskalna politika i upravljanje proračunom doveli su nas do kvalitetnog rezultata. To je potvrda da su Vlada, potpredsjednica i ministar financija izvrsno odradili svoj posao i da je Hrvatska na dobrom putu. Nastavit ćemo nacionalni program reformi, a smjernice od Komisije su na tragu naših promišljanja.”

Upitan je i je li to razlog zašto se opire lokalnim izborima.

“Ja se ničemu ne opirem. Meni je u interesu politička stabilnost, zato sam se angažirao, vratio iz Bruxellesa, zajedno sa Stierom. Što se tiče izbora, sad smo završili prvi krug lokalnih. Vidjelo se da je HDZ, osim Zagreba, ostvario izvanredne rezultate koji će izgledati još bolje nakon drugog kruga. Danas čujem da imamo čak 44 grada u prvom krugu, još 45 idemo u drugi krug. To su primjeri uspjeha koje HDZ ostvaruje.Mnogi su jučer vidjeli kakve su im dionice i moraju razmisliti koji im je prioritet. HDZ je spreman na sve”, kazao je Plenković te dodao da će s parlamentarnim strankama razgovarati o novoj većini.

Razgovarali su i ranije, no ne u protekla dva tjedna. S obzirom da nekim akterima još nisu završili izbori, taj proces će voditi u tišini, najavio je Plenković.

Rezultati HDZ-a na lokalnim izborima vrhunski

Što se tiče rezultata lokalnih izbora, Plenković je uvjeren da su HDZ-ovi rezultati globalno gledano jako dobri: “Mislim da sam tu realan. Ne moram opjevati rezultate, oni su vidljivi”.

Bruna Esih i njezina lista, na kojoj je i HDZ-ov disident Zlatko Hasanbegović, u Zagrebu je polučila dobar rezultat, a dvojac je najavio osnivanje nacionalne stranke. Koliko bi ta stranka mogla uzeti HDZ-u?

“Ja to ne znam, to samo izbori reći. Pokazalo se da uživaju simpatije jednog biračkog tijela. MIslim da to nije HDZ-ovo biračko tijelo, tek jedan manji dio”, kazao je Plenković te najavio da će i s njima razgovarati o novoj parlamentarnoj većini.

“Podsjećam da su i Hasanbegović i Esih došli u Sabor zahvaljujući činjenici da su bili na listi HDZ-a. To je polazna točka na koju, siguran sam, i oni vode računa. Razgovarat ćemo s njima. Ja ne vidim što se promijenilo u našoj politici da bi oni imali neke upitnike.”

Nezadovoljan je jedino rezultatima u Zagrebu.

“Prgomet je vodio kvalitetnu kampanju. Činjenica da je došla do te diskrepancije između glasova za listu i za kandidata. Upozorio sam da se mora konzistentno i koherentno glasati za naše kandidate. Zašto su u nekim mjesnim odborima rezultati drugačiji… Tu ćemo morati napraviti temeljnu analizu u gradskom odboru. Mislim da je HDZ napravio bolje rezultate nego 2013. Mogu govoriti samo o izbornom uspjehu, a ostalo su komentari. Svatko tko piše i čita zna o čemu se radi”, rekao je Plenković.

Dobavljači Agrokora trebali bi se sjetiti da Vlada gleda širi kontekst

Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u ponedjeljak je jednoglasno dogovorila zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokora, kao i nove plasmane njihove robe koncernu te najavila obustavu isporuka robe od 29. svibnja ove godine ne ispune li se do tada njihovi zahtjevi. Dobavljači kažu da bi se mogle napraviti i neke promjene u lex Agrokoru.

“Danas su se odvili određeni sastanci, potpredsjednica Dalić je u stalnom kontaktu s povjerenikom, bankama, dobavljačima. Razmotrit ćemo njihove zahtjeve. SIguran sam da je za sve dobavljače situacija bolja sada kada se aktivirao zakon, nego ranije. Ukoliko ima nekih detalja i sumnji, riješit ćemo ih u dijalogu s dobavljačima kao i dosad”, rekao je Plenković.

Uvjeren je da se ništa neće srušiti ako dobavljači prestanu dostavljati robu.

“Očekujem tu i suradnju od strane dobavljača. Postoje neki koji su već s prvim isplatama riješili čitav niz svojih potraživanja. Hrvatska vlada gleda na širi interes. Na to pi se trebali prisjetiti i dobavljači”, rekao je.

Podsjetimo, na današnjem je sastanku zaključeno kako će Koordinacija proizvođača i dobavljača tražiti da se pomakne datum važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja 2017. godine). Također, oformljen je radni tim za koordinaciju grupe dobavljača zbog mogućeg pokretanja tužbi protiv financijskih institucija zbog prikrivenog financiranja koncerna Agrokor. raži se formalno očitovanje izvanrednog Vladinog povjerenika Ante Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

 

Facebook Komentari