Kuljiš: U Metkoviću bi moglo biti teške artiljerije

Tko su pobjednici, a tko gubitnici lokalnih izbora te jesu li nam ovi lokalni izbori, kad je riječ o najjačim strankama, ponudili nagovještaj mogućih novih pozicija po pitanju preslagivanja nacionalne vlasti u Studiju 4 govorio je politički analitičar Ivica Relković i novinar Denis Kuljiš.

Rezultati za gradonačelnike bili su više manje očekivani, smatra Denis Kuljiš koji je mislio da će Bandić  u Zagrebu ‘potegnuti malo više’. Budući da je Sandra Švaljek najavila kako neće agitirati protiv Bandića – Kuliš tu očekuje neke ‘kombinacije’. Ivica Relković smatra kako HDZ u Zagrebu nije previše podbacio, za razliku od personalnog podbačaja Drage Prgometa koji se ‘i ne može nazvati rezultatom’. Smatra kako Bandića ne treba podcjenjivati, jer je on vetaran u ovakvim bitkama, a veliku će ulugu igrati izlazak na izbora glasača za kandidate onih koji nisu ušli u drugi krug. Obojica smatraju kako je SDP na ovim izborima izgubio ulogu vodeće oporbene stranke. Kuljiš je čak kazao: Da su ovo konjske trke, nikad se na njih ne bih kladio”.

Što se tiče Splita – Relkovića je Kerum iznenadio. U drugom krugu očekuje da će dio biračkog tijela SDP-a glasovati za HDZ-ovog Oparu. Sve će se riještiti ovisno o tome kako će se distriburati glasovi za Marijanu Puljak. Ako bude, pola-pola – Kerum dobija. “Možda bi bilo bolje da je Opara išao na Zagreb, a Prgomet na Split”, kazao je Kuljiš.

Za Metković, u kojemu se vodi izjednačena bitka između Mostove Katarine Ujdur i kandidata HDZ-HSLS-a Dalibora Milana, Relković je kazao kako je Most u izborima nametnuo nacionalnu dimenziju i to im je bio veliki teret. “U svim mjestima u kojima su Mostovci bili prijavljeni kao nezavisni – dobro su prošli. Most je na liste izašao samo u Sinju i Omišu. Miro Bulj je u Sinju dobio manje nego u županiji”, kazao je Relković. S tim se složio i Kuljiš. Obojica u drugom krugu u Metkoviću očekuju ‘tešku artiljeriju’. “Npregovaranje i neodustajanje – to nije političko ponašanje. To je ponašanje – dinaridsko”, kazao je Kuljiš.

Kuljiš i Relković komentirali su slabljenje SDP-a u Rijeci. Za Osijek su rekli kako Vrkić nema pravog protukandidata.

Share This Article