Thompson: Probleme oko mojih nastupa izazivaju antihrvatske skupine

Marko Perković Thompson u subotu je, umjesto u Mariboru, u kojem je trebao nastupiti, bio u Splitu, a zabrana njegova koncerta i dalje je goruća politička tema s obje strane granice.

Jeste li zadovoljni reakcijama hrvatskog državnog vrha i mislite li da će to promijeniti situaciju, odnosno oslabiti pritiske koji se pojavljuju za vaših nastupa?

“Zadovoljan sam njihovom reakcijom. Očekujem od političkih institucija svoje države da će reagirati i učiniti sve kako bi zaštitili mene i moje suradnike koji žele raditi u EU. Naravno, u skladu sa svojim ovlastima i pozicijom koju zauzimaju u društvu kada problem eskalira do te mjere, kao što je ovaj slučaj, i to postane problem koji nije više samo moj nego je napadnuta i velika grupa hrvatskih građana i vrijednosti koje oni poštuju.

Nije važno hoće li promijeniti situaciju i oslabiti pritiske ili ne jer taj jugokomunistički ološ neće nikada prestati napadati vrijednosti hrvatskog naroda i hrvatske države, pa tako ni one koji o tim vrijednostima progovaraju, koji te vrijednosti žive i slave.

Ali važna je reakcija i državnog vrha jer oni su državni vrh države nastale upravo na tim vrijednostima”, rekao je Thompson u intervjuu za Večernji list.

Vaši obožavatelji na fan stranici, kojih je 230.000, postavili su provokativno pitanje premijeru i predsjednici jeste li vi fašist, a oni huligani. Mislite li da je i to ponukalo državni vrh da se oglasi?

“Da, pročitao sam reakciju mojih fanova i zahvaljujem im na potpori, i razumijem njihovu revoltiranost. Ja mislim da je ovoga svima dosta i prevršilo je svaku mjeru. Vjerujem da je državni vrh reagirao videći i procjenjujući da problemi oko mojih nastupa koji izazivaju te, po mom mišljenju, antihrvatske skupine, eskaliraju i nisu više problem pojedinca ili jednog koncerta, već postaju problem ljudskih prava, politički problem, pravni, itd.

I imaju velik odjek u javnosti, pa je sasvim razumljivo da reagiraju. U posljednjih desetak, petnaest godina imali smo, na žalost, takve garniture na vlasti koje su ili direktno štetile ili podvijale rep i šutjele pa od njih nismo niti očekivali niti tražili nekakvu reakciju. Sjetimo se samo Stjepana Mesića, Ive Josipovića, Vesne Pusić, koji su trčali po svijetu i optuživali hrvatsku za razne gadosti poput agresije na BiH, “ustaške zmije” i slično. Kada je svako domoljublje prikazivano kao nešto negativno, nacionalističko (u negativnom smislu), fašističko i slično”.

Vjerujete li da bi se Slovenci mogli predomisliti, tu je mogućnost najavio Janez Janša?

“Vjerujem u demokratske, domoljubne snage u Sloveniji i njihovu konačnu pobjedu, a time i održavanje koncerta. Razumijem probleme koje imaju s ljevičarskim, jugokomunističkim snagama u Sloveniji jer i mi u Hrvatskoj imamo istih problema i ta je borba dugotrajan proces koji svi moramo proći”.

Prije tri tjedna otkazan vam je koncert u Austriji, zašto je ovaj mariborski prelio čašu?

“Austrijski koncert nije otkazala policija, već je više puta naglasila da se, što se tiče njih, koncert može održati jer ja nisam zabranjen, nema ničeg spornog u vezi s mojim nastupima te da su dobro upućeni u tu problematiku, da su obavili više razgovora sa svojim kolegama iz Njemačke i Austrije koji su im potvrdili da na mojim koncertima nema nikakvih incidenata niti nikakvih neprimjerenih pojava.

To nije zabrana kao ova u Sloveniji, već je samovoljna odluka gradonačelnika da nam otkaže dvoranu kojom upravlja grad, a sve to objašnjavajući pritiscima koji su na njega napravile pojedine udruge. Dakle, riječ je o već viđenom modelu”.

Prije nekoliko godina zabranili su vam nastup i u Hrvatskoj, niste smjeli pjevati u Puli.

“Ni to nije bila klasična zabrana, već korištenje političke moći da se ne izda dopuštenje za održavanje moga koncerta u pulskoj Areni kojom, kao i gradom, upravlja ljevičarska garnitura. Ja inače nastupam po cijeloj Istri i ne znam kako bi mi netko mogao zabraniti nastup u Hrvatskoj”, rekao je, između ostalog Marko Perković Thompson za Večernji list.

Facebook Komentari