Značajne razlike u volumenu sive moždane tvari jedinaca i onih koji odrastaju s braćom

Nova studija koja uspoređuje skenove mozga djece jedinaca i onih koji su odrasli s braćom i sestrama otkrila je značajne razlike u volumenu sive tvari sudionika, a znanstvenici tvrde da je to ujedno prvi neurološki dokaz koji povezuje promjene strukture mozga s različitim ponašanjima.

Znanstvenici kineskog Southwest sveučilišta ispitali su 303 sveučilišna studenta. Pola ih je bilo iz jedne, a pola iz druge skupine.

Testovima je ispitana inteligencija, kreativnost i osobnost tih mladih ljudi, a korišteno je i skeniranje mozga pomoću magnetske rezonance. Iako rezultati nisu pokazali razliku po pitanju inteligencije između dvije skupine, otkriveno je da jedinci pokazuju veću kreativnost (Torrance test kreativnog razmišljanja). U socijalnim vještinama su ipak postigli slabije rezultate.

No, ono što je još važnije od podataka ponašanja – koji su i prije bili u središtu mnogih drugih studija – MR rezultati pokazali su neurološke razlike u volumenu sive tvari sudionika kao rezultat njihovog odgoja.

Rezultati pokazuju da jedinci imaju veće količine sive tvari u tjemenom ili parijetalnom režnju, za koji se smatra da je povezan s percepcijom i mentalnom fleksibilnošću.

Nasuprot tome, kod njih se također otkriva manje volumena u drugim područjima, primjerice u srednjem prefrontalnom režnju, dijelu odgovornom za osobnost i društveno ponašanje.

Iako je još uvijek puno toga nejasno iz ovog područja, može se zaključiti da postoji veza između naših obiteljskih okruženja i načina na koji se razvija struktura mozga, a fascinantno će biti iščekivati gdje će nas odvesti taj smjer istraživanja u budućnosti.

Rezultati su objavljeni u časopisu Brain Imaging and Behavior, prenosi znanost.com.

Share This Article